Cistita idiopatică felină: cauze, simptome și tratament

Caracteristica cistitei idiopatice feline

Cistita idiopatică a felinei (FIC) (cunoscută și ca cistită interstițială felină) este cea mai frecventă cauză a bolii tractului urinar inferior (Flutd). Acest articol vizează să dea o explicație detaliată a acestei probleme, ajutând proprietarii de pisici să înțeleagă ceea ce se întâmplă atunci când animalele de companie arată semne ale tractului urinar inferior și sugerarea a ceea ce se poate face pentru a ajuta pisicile afectate.

Ce este cistita felină?

Definițiile sunt importante:

  • Feline = o condiție de pisică
  • Cistită = inflamația vezicii urinare.
  • Inflamaţie = roșeață, umflare, căldură, durere și pierdere de funcție, astfel încât o vezică inflamată ar avea o suprafață roșie, umflată, încălzită dacă ați putea vedea căptușeala interioară. Acest lucru este incomod pentru pisica afectată, iar vezica urinară nu funcționează corect: pisicile afectate nu sunt în măsură să stea la urină în mod normal, așa că au tendința de a avea accidente în casă.

Tipuri de cistită felină

Cistita felină are mai multe variante diferite, astfel definite din cauza cauzei subiacente.

  • Cistita bacteriana: Cistita este cauzată de o infecție a tractului urinar, cu bacterii ascendente la vezica urinară din lumea exterioară prin uretra. Aceasta reprezintă mai puțin de 3% în ansamblu a cazurilor de cistită la pisici, deși este mai frecventă la pisicile mai vechi comparativ cu pisicile mai tinere, și mai frecvente la pisicile feminine din cauza uretrei mai scurte, mai largi, care permite ca bacteriile să urmărească vezica urinară mai ușor decât în ​​pisicile de sex masculin.
  • Cistită fungică: Cistita este cauzată de o infecție fungică. Aceasta este o condiție foarte rară, cauzată de ciuperci ca Candida, Aspergillus, Cryptococcus sau un număr de alții și poate fi primară (i.E. Cistita este pornită de ciuperci) sau secundară (infecția fungică începe atunci când cisita a fost deja inițiată de o altă cauză).
  • Cistita idiopatică: Cauza rămâne necunoscută. Acesta este principalul subiect al acestui articol.

Ce este cistita idiopatică felină?

Cauzele cistitei idiopatice feline

Cistita idiopatică felină este, prin definiție, cauzată de inflamație fără o origine cunoscută. Această inflamație duce la disconfort și dificultăți de urinare.

Idiopatic = Cauza afecțiunii rămâne necunoscută

Astfel, în cistita idiopatică felină, pisica suferă de inflamația vezicii urinare, fără nici o cauză identificabilă, chiar și atunci când se efectuează o preluare completă a investigației.

Definiția tehnică a cistitei idiopatice feline este "o condiție cronică, sterilă, inflamatorie a vezicii urinare care rezultă din interacțiunile complexe dintre vezica urinară, sistemul nervos, glandele suprarenale și mediul". Acestea din urmă trei componente indică legătura dintre această afecțiune și un anumit tip de stres.

Cauzele cistitei idiopatice feline

Prin definiție, nu poate fi identificată o cauză specifică de cistită idiopatică felină. Cu toate acestea, există anumiți factori care sunt asociați cu dezvoltarea problemei.

  • Se schimbă peretele vezicii urinare. Studiile au arătat că pisicile cu FIC au o căptușeală internă modificată a vezicii urinare sau a stratului glicozaminoglican (GAG) modificat, care se află pe partea superioară a acestei căptușeli interne. Rezultatul este că acest strat devine mai permeabil, făcându-l mai ușor pentru iritanții din urină să pătrundă în această căptușeală, provocând iritarea straturilor mai profunde ale peretelui vezicii urinare. Această iritare duce la reflexe nervoase cu sistemul nervos central al pisicii, ceea ce duce la creșterea inflamației.
  • Schimbarea răspunsului la stres. Pisicile afectate au glande suprarenale mai mici și au o capacitate redusă de a face față stresului în comparație cu pisicile normale, producând mai puțin cortizon decât normal. Acest lucru se consideră a fi unul dintre factorii care duce la creșterea permeabilității căptușelii vezicii urinare, iar sensibilitatea crescută a zidului vezicii urinare la inflamație după contactul cu urina. În viața reală, aceasta înseamnă că tensiunile zilnice (cum ar fi casa în mișcare, introducerea unei noi pisici, în interior în interior comparativ cu în aer liber) pot precipita episoade de cistită la pisicile care sunt predispuse la această problemă.
  • Pisicile obeze și supraponderale sunt mai multe șanse de a dezvolta fic

Semne clinice de cistită idiopatică felină

Simptomele cistitei idiopatice feline

Simptomele cistitei idiopatice feline includ maowing-ul în cutia de gunoi, lingerea organelor genitale și dificultatea de a urina.

Există patru variante de cistită idiopatică felină care poate fi văzută.

  1. Cele mai multe cazuri sunt debut brusc episoadele de FIC care se soluționează destul de rapid de la sine.
  2. În jurul valorii de unul din zece cazuri sunt ca mai sus, dar cu Episoade frecvente, recurente.
  3. În jurul valorii de unul din zece cazuri au o versiunea persistentă din (1), care nu pare să se rezolve niciodată.
  4. O variantă mai gravă, cunoscută sub numele de Fic obstructivă, pot fi văzute în aproximativ una din zece cazuri. Fic obstructivă afectează predominant pisicile masculine (datorită uretrei mai lungi, mai înguste, care este mai predispusă la obstrucția uretrală). O obstrucție uretrală împiedică golirea urinei de la vezică și este o urgență medicală.

În fiecare variantă, semnele comune observate de un îngrijitor de pisici includ:

  • Periuria, ceea ce înseamnă urinarea în zonele inadecvate din jurul casei, mai degrabă decât în ​​tava de gunoi.
  • Hematuria, ceea ce înseamnă sânge în urină.
  • Dyuria, ceea ce înseamnă dificultatea trecerii urinei, adesea cu vocalizare ca și cum ar fi în durere.
  • Pollakiuria, ceea ce înseamnă o frecvență crescută a urinării.
  • Stranguria, Ceea ce înseamnă incapacitatea de a urina (acest lucru este foarte gravă și este văzut numai cu a patra versiune: FIC obstructivă).
  • Precum și aceste semne specifice legate direct de inflamația vezicii urinare, îngrijitorii de pisici adesea observă alte semne anormale, inclusiv inappetența, tulburări, tulburări gastrointestinale (cum ar fi vărsături și diaree), anxietate vizibilă și ascunderea.

Diagnosticarea cistitei idiopatice feline

Diagnosticarea cistitei idiopatice feline

Dacă observați pisica dvs. prezintă orice simptome de inflamație a vezicii urinare, duceți-le la un medic veterinar pentru diagnosticare.

Dacă pisica dvs. afișează semnele enumerate mai sus, este important să programați o vizită la medicul veterinar local DVM, unde pot fi luate următorii pași.

1. Istoricul detaliat

Veterinarul dvs. vă va pune o serie de întrebări pentru a afla fundalul complet al problemei pisicii dvs. Vi se va cere să descrieți detaliile precise ale tuturor semnelor urinare, precum și orice altceva pe care l-ați observat că este neobișnuit sau anormal cu privire la comportamentul recent al pisicii dvs.

De asemenea, veți fi întrebat despre eventualele stresuri recente care afectează pisica dvs., cum ar fi animalele de companie sau persoanele din casă, în mișcare în casă, schimbări în mobilier sau orice altceva care ar putea determina pisica dvs. să se simtă stresată în vreun fel.

2. Examinare fizică

Veterinarul dvs. vă va verifica cu atenție pisica dvs., căutând orice semne ale oricăror alte boli care ar putea provoca semne similare. În special, și foarte important, va fi efectuată palparea abdominală atentă (senzația abdomenului), verificând posibilitatea unei vezici urinoase obstrucționate.

3. Eșantionarea urină și urineză

O probă de urină poate fi colectată (adesea prin cistocenteză, când o seringă și un ac sunt folosite pentru a colecta urină direct din vezică prin peretele abdominal într-o pisică conștientă în timpul consultării.

Eșantionul va fi analizat pentru a verifica constituenții anormali, dar în mod normal, singura constatare este prezența celulelor roșii din sânge (sânge). Cristalele pot sau nu să fie găsite și acest lucru este important să exclupe pietrele vezicii urinare, urolitiaza sau dopurile uretrale ca cauze contributive.
Cultura de urină poate sau nu să fie recomandată, pentru a exclude cistita bacteriană. Acest lucru este mai probabil să fie recomandat la pisicile mai vechi, deoarece este foarte rar în pisicile mai tinere.

4. Eșantionarea de sânge

Profilurile de rutină biochimice și hematologice pot fi efectuate pentru a exclude problemele medicale generale, inclusiv boala hepatică și renală, hiperadrenocorticismul (boala Cushing`s) și diabetul zaharat. Screening-ul pentru viruși, cum ar fi virusul leucemiei feline (FELV) și virusul imunodeficienței feline (FIV), pot fi recomandate.

5. Imagistica de diagnosticare

X-razele abdomenului pot fi efectuate pentru a verifica prezența pietrelor de radiodiență în tractul urinar. Ultrasunetele pot fi folosite pentru a vizualiza peretele vezicii urinare, verificarea posibilităților mai rare, cum ar fi polipii sau neoplazia vezicii urinare. Scanările CT sau RMN pot fi sugerate pentru cazuri complicate sau frecvent recurente.

6. Intervenție chirurgicală

Foarte rar, poate fi sugerată o operație de explorare, permițând inspecția directă și colectarea biopsiei din peretele vezicii urinare.

Tratamentul cistitei idiopatice feline

Tratamentul cistitei idiopatice feline

În timp ce majoritatea cazurilor de cistită idiopatică vor rezolva singuri, unele pisici vor necesita tratament. În special, pisicile cu obstrucție uretra necesită un tratament de salvare de urgență cât mai curând posibil.

Semnele cistitei idiopatice feline se rezolvă spontan în câteva zile în aproximativ 85% din pisici, fie că este sau nu tratament.

Cu toate acestea, pisicile cu FIC obstructivă (obstrucția urinară completă) necesită un tratament de urgență, de salvare, de salvare, astfel încât este important ca toate pisicile care prezintă semne de FIC sunt examinate cu promptitudine de un medic veterinar.

În plus, multe pisici cu FIC par a fi încurcate și dureroase, datorită inflamației vezicii urinare, uneori, combinată cu spasme uretrale, astfel încât tratamentul este de obicei recomandat să încerce să ușureze acest lucru. Cu toate acestea, nu există un tratament specific licențiat pentru FIC.

1. Analgezic

Pot fi sugerate diferite tipuri de ameliorare a durerii, inclusiv gabapentin, butorfanol sau buprenorfină. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi recomandate de unii clinicieni. Ar trebui să urmați îndeaproape sfaturile specifice ale medicului veterinar, deoarece utilizarea necorespunzătoare a unor astfel de medicamente poate fi periculoasă.

2. Medicamente anti-anxietate

Amitriptilină, un antidepresiv triciclic (TCA) sau alte variante de acest tip de medicamente pot fi recomandate. Alternativ, pot fi prescrise fluoxetină sau alți inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), pot fi prescrise. Din nou, trebuie să urmați sfatul dat dvs. de către VET dvs.

3. Antibiotice

FIC este o problemă sterilă, iar culturile bacteriene ale urinei sunt negative, astfel încât antibioticele nu vor avea niciun impact asupra recuperării pisicii dvs. Cu toate acestea, unii clinicieni pot recomanda antibiotice dacă sunt preocupați de posibilitatea de a subiaca sau concurența cistită bacteriană.

4. Alte medicamente

Maropitant (Cerenia) pot fi sugerate, medicamentul anti-spasmodic poate fi utilizat și a fost sugerat și polisulfatul pentosan, dar acestea nu sunt întotdeauna licențiate în acest scop, astfel încât utilizarea lor este o decizie pentru medicul veterinar, în funcție de specificul unui caz individual. Riscul de efecte secundare comparativ cu beneficiile dovedite ale oricăror medicamente trebuie discutat în fiecare caz.

Terapie pentru gestionarea pe termen lung a FIC

Pisica în cutie verde de gunoi

Multe pisici prezintă episoade recurente de cistită idiopatică felină. Gestionarea pe termen lung poate ajuta la prevenirea acestor episoade repetate. Gestionarea stresului, modificarea dietetică și gestionarea cutiei de bunuri bune pot ajuta la prevenirea FIC.

1. Reducerea stresului

Cea mai bună modalitate de a gestiona FIC este să încercați să reduceți orice stres în viața pisicii dvs., deoarece calendarul dezvoltării stării este strâns corelat cu incidentele stresante.

Poate fi dificil pentru oameni să înțeleagă ceea ce este stresant într-o viață a pisicii și merită să încercați să adoptați o "ochi de pisică" asupra împrejurimilor pisicii dvs., care vizează îmbogățirea mediului. Acest lucru este deosebit de important pentru pisicile numai în interior.

Îmbogățirea mediului

Ei trebuie să li se ofere ocazia de a alerga, urca și de a sări, să se înalțe în sus și să se ascundă jos jos și să folosească posturi verticale și orizontale de zgâriere. Acestea sunt comportamente naturale pe care pisicile o fac în sălbăticie, iar dacă pisicile interioare nu le pot purta, sunt mai susceptibile de a se simți stresate. Designul camerei, cu mobilier prietenos cu pisici, cum ar fi copacii de pisici sau castele de pisici, este critic importanta.

Strongori sociali

De asemenea, trebuie să acordați atenție solicitărilor sociale care pot afecta negativ pisica. Pisicile sunt foarte sensibile la prezența altor pisici pe care nu le place, iar acest lucru poate provoca probleme în mai multe case de pisici, unde un număr de pisici trăiesc în imediata vecinătate.

Trebuie să planificați cu atenție zonele de locuit ale pisicilor, astfel încât să nu se deranjeze reciproc, cu o mulțime de locații de hrănire și apă, precum și cutii de gunoi multiple (una per pisică plus un extra, ca o regulă de bază). De asemenea, ar trebui să fiți conștienți de faptul că alte pisici, în afara, pot influența pisicile, chiar și doar prin privirea la ele prin ferestre.

Feromoni

Feromonii pot, de asemenea, să contribuie la reducerea stresului la pisici: analogi artificiali de feromoni naturale pentru pisici (E.G. FelIway) s-au dovedit a atenua stresul. Acestea sunt disponibile ca difuzoare și spray-uri de cameră și pot fi deosebit de utile în momente în care se anticipează stresul (e.G. Animale noi, călătorii, noi acasă etc.) pentru a evita flare-up-urile.

2. Modificarea nutrițională

Unul dintre factorii primari din FIC pare a fi natura iritantă / inflamatorie a urinei. Studiile au arătat că ajută la oferirea de alimente umede (plicuri sau alimente conservate) mai degrabă decât alimente uscate. Teoria este că acest lucru va duce la creșterea consumului de apă și, prin urmare, urina mai diluată, care la rândul său este probabil să fie mai puțin iritantă la căptușeala vezicii urinare.

Aceeași logică ar sugera, de asemenea, că alte modalități de creștere a consumului de apă pot fi, de asemenea, de ajutor e.G. o fântână de apă (cu apă în mișcare, mai degrabă decât statică) și mai multe boluri de apă din diferite locații.

Poate fi benefică să hrănească o dietă bogată în antioxidanți și acizi grași omega 3, deoarece acest lucru poate avea un efect general antiinflamator în organism.

Citeste mai mult: Cele mai bune alimente pentru pisici pentru sănătatea tractului urinar

Concluzie

Cistita idiopatică felină este cea mai comună boală a tractului urinar la pisici. Înțelegerea corectă a stării, împreună cu acordarea atenției la minimizarea stresului în viața pisicii dvs., este cel mai bun mod de prevenire și gestionare a acestei probleme.

Pisicile care sunt ținute în interior sunt mai predispuse la bolile legate de stres, cum ar fi FIC, iar criza actuală a Covid-19 poate însemna că mai multe pisici sunt ținute în interior chiar acum, astfel încât această condiție poate fi văzută mai largă.

întrebări frecvente

Care este cea mai bună mâncare pentru cistita idiopatică felină?

Mâncarea umedă (cutii și plicuri) este considerată a fi preferabilă să se usuce kibble, în mare parte datorită creșterii rezultate în consumul de apă. Includerea acizilor grași antioxidanți și omega 3 într-o dietă este, de asemenea, benefică. Sunt disponibile diete comerciale destinate pisicilor care sunt predispuse la FIC.

Cât durează cistita idiopatică felină?

Cele mai multe cazuri au episoade care durează câteva zile, dar unele pisici suferă de episoade repetate care pot duce la semne aproape continuu de cistită.

Ce pot da pisica mea pentru cistită?

Este important să discutați acest lucru cu medicul veterinar, deoarece fiecare caz este diferit, necesitând o abordare individuală. În general, puteți ajuta pisica dvs. prin minimizarea stresului utilizând modificarea mediului, în special în mai multe gospodării de pisici și pentru pisicile numai în interior. Este, de asemenea, important să maximizați aportul de apă (e.G. oferind alimente umede și folosind o fântână de pisică), precum și hrănirea unei diete bogate în antioxidanți și acizi grași omega 3.

Cistita poate ucide o pisică?

Formele ușoare de cistită nu sunt susceptibile de a fi fatale, dar aproximativ una din zece cazuri poate dezvolta forma obstructivă a FIC, care poate fi rapid fatală dacă nu este abordată cu promptitudine. Din acest motiv, fiecare caz de cistită ar trebui luat în serios, cu o atenție promptă de la medicul veterinar.

De unde știi dacă vezica pisicii tale este plină?

Este dificil pentru o persoană laică să facă această evaluare. Abdomenul trebuie să fie palpate, verificând prezența unui obiect solid, în formă de balon spre partea din spate a abdomenului și aceasta este o abilitate pe care veterinarii le învață în timpul pregătirii în medicina veterinară. Poate doriți să întrebați medicul veterinar să vă arate cum să faceți acest lucru, deoarece nu este o abilitate care poate fi ușor explicată în scris.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cistita idiopatică felină: cauze, simptome și tratament