Giardiasis la pisici

Giardia în etapa chistică

În timp ce giardiaza este tratabilă, poate fi dificil de eradicat și adesea se răspândește printre grupurile de pisici în case sau cazări. Giardiaza are simptome similare cu cele ale altor intestinale Boluri, astfel încât trebuie să fie diagnosticată și tratată de a veterinar. Pisicile aproape întotdeauna se recuperează pe deplin de giardiasis, deși animalele de companie cu condiții de bază pot găsi mai greu de recuperat.

Ce este Giardiaza?

Giardiasisul este o tulburare cauzată de organisme mici cu o singură celulă, care trăiesc în intestinele mici ale pisicilor. Severitatea bolii este variabilă, dar pot provoca o boală gravă în unele pisici infectate, cu simptome, inclusiv severe diaree, Lăgâie și deshidratare.

Simptomele de giardiasis la pisici

Nu toate pisicile infectate cu Giardia se îmbolnăvesc, dar dacă o fac, cel mai frecvent simptom al giardiazei este diareea, fie cu debut brusc, fie cu varietatea mai cronică, poate fi mirositoare. Scaunele pot fi sângeroase sau însoțite de mucoase sau flatulență, iar pisica poate pierde în greutate, devine nereușită și neglijează îngrijirea. Deoarece aceste simptome pot să indice o serie de alte afecțiuni medicale, inclusiv IBD și cancer, doar un medic veterinar poate face un diagnostic precis, prin examinare și teste.

Cauzele de giardiasis

Giardia sunt organisme cu o singură celulă - nici viermi, bacterii și viruși.Există opt genotipuri Giardia, A prin H. Câinii sunt cel mai adesea infectați cu genotipurile C și D, în timp ce pisicile sunt de obicei infectate cu f. Ființele umane sunt, de asemenea, vulnerabile la giardiază și pot fi infectate cu tipuri A, B.

Giardia suferă două etape: o etapă motrică (înot) și o etapă chistică. Chisturile Giardia sunt principalele mijloace de transmitere de la gazdă la gazdă. Chisturile din Giardia sunt rezistente, fiind rezistente la înghețarea și la clorinarea apei și pot trăi timp de câteva luni dacă nu sunt uscate sau expuse la lumina soarelui.

Chisturile din Giardia sunt excretate (vărsate) în fecalele unei pisici infectate, apoi luate atunci când sunt ingerate de alte partajate de pisici cutii de gunoi. Giardia se îndreaptă spre intestinele mici ale pisicilor, unde pot provoca o gamă largă de simptome. Giardiasis este numele dat infecției.

Nu toate pisicile infectate cu Giardia vor deveni bolnavi. Pisicile pot găzdui organismul de câțiva ani, în timp ce îl transmit la alte pisici, înainte de a arăta orice semne clinice de giardiază. Un factor imunitar supresiv, cum ar fi FIV, Felv, sau debilitarea generală, poate grăbi debutul.

Incidența giardiazei feline este relativ scăzută în America de Nord (aproximativ cinci până la cincisprezece la sută), dar uneori poate provoca haos în cazări, adăposturi și unele gospodării multi-pisică - în scurt, oriunde un număr mare de pisici împărtășesc spațiu. De asemenea, pisicile cu acces în aer liber pot ingera organismul prin apă potabilă dintr-un flux sau iaz, în special în zonele agricole.

Tratament

Chisturile din Giardia pot fi identificate într-un frotiu fecal sub microscop. Deoarece chisturile sunt vărsate în scaune sporadic, pot fi necesare mai multe eșantioane fecale diferite pentru o identificare pozitivă. Pot fi necesare pete speciale, deoarece organismul poate fi uneori evaziv.

Pot fi nevoie să folosească o soluție de flotare de sulfat de zinc, deși ar putea, de asemenea, să poată vedea Giardia pe un frotiu. Un alt instrument pentru identificarea Giardia este numit un test ELISA. Acest test caută prezența anticorpilor la Giardia în fecalele pisicii. Deoarece Giardia poate fi greu de diagnosticat, o pisică cu simptome de giardiază poate fi tratată pentru Giardia chiar și fără un diagnostic definitiv pe baza istoricului medical și a simptomelor.

Giardiaza este adesea tratată cu metronidazol (Flagyl), dar există mai multe medicamente orale disponibile, inclusiv Fenbendazol. Deoarece pisicile sunt foarte mici, pastilele sunt de obicei împărțite, făcându-le gust amar - este posibil să găsim formule de pisică care fac ca aroma mai mică amară. Conform Dr. Mike Richards, Pisicile arată mai multă rezistență decât câinii la medicamente pentru giardiasis, deci uneori ia mai multe cursuri de tratament sau un comutator la un alt medicament pentru a efectua un tratament.

Diareea și vărsăturile severe pot provoca deshidratare, ceea ce este deosebit de periculos pentru pisici, astfel încât ar putea fi necesar să se ia pași speciali pentru a fi sigur că pisica dvs. este hidratată corespunzător în timpul recuperării.

Cum de a preveni giardiaza

Scopurile scrupuloase, curățarea și dezinfectarea cutiilor de gunoi vor ajuta la prevenirea răspândirii lui Giardia la alte pisici. O soluție de 30: 1 de înălbire a clorului poate fi eficientă pentru cutiile de gunoi, iar unele cazări promovează curățarea aburului a tuturor suprafețelor în care ar putea fi prezente chisturi din Giardia.

Dacă aveți o pisică infectată cu giardiasis, este important să evitați reinfectarea. Dacă este posibil, spălați frecvent pisica și păstrați-o izolată până când toate simptomele s-au despărțit.

Poate Giardia să se răspândească la oameni?

Există o formă umană de giardiasis care, ca și giardiaza felină, este, de asemenea, cauzată de consumul de apă contaminată. De fapt, Giardia este cea mai comună formă a diareei călătorului.

Deoarece există mai multe tulpini de Giardia, iar pisicile au de obicei de tip F care nu este infectat la om, este mai puțin frecventă ca tulpinile să fie trecute de pisici la oameni. Cu toate acestea, în cazuri rare, pisicile pot contracta tulpina A sau B, astfel încât să fie în siguranță, este logic să folosim proceduri bune de salubritate. Spălați-vă bine mâinile cu săpun și apă după curățarea cutiilor de gunoi și înainte de a manipula alimentele sau atingeți gura.

În timp ce un diagnostic de ghiaresis uneori lovește teroarea în inimile proprietarilor de cai și voluntari de adăpost, intervenția timpurie poate ajuta la prevenirea unei epidemii larg răspândite.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Giardia în pisici. Verticul de uși mici

  2. Prezentare generală a GiardiasisuluiManualul veterinar

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Giardiasis la pisici