Cat intelligence: cât de inteligenți sunt pisicile?

Când auziți despre animalele instruite pentru a ajuta oamenii, poveștile implică adesea câini ... sau poate chiar o rasă mai puțin comună, ca un cal miniatural. La urma urmei, este rar să auziți povestiri despre pisicile de bombe sau să ghideze pisici pentru orb.

De ce este asta? Sunt alte specii, cum ar fi câinii, mai inteligenți decât pisicile domestice? Aceasta este o întrebare complexă fără răspuns ușor.

Despre Feline Intelligence

Evaluarea abilităților cognitive feline prezintă o serie de provocări unice. În timp ce câinii sunt de obicei dornici de a vă bucura și pot fi instruiți să efectueze o mare varietate de sarcini în schimbul de laudă sau de recompense alimentare, prietenii noștri felini sunt adesea puțin interesați de felul de sarcini de învățare decât câinii. De fapt, pisicile sunt notorii nereceptive la ideea de a participa la studiile de cercetare!

Natura notorie a pisicilor poate crea provocări unice în evaluarea inteligenței feline. Acest lucru impune ca cercetatorii să fie un pic mai creativ în abordarea lor, ceea ce face dificilă compararea inteligenței pisicilor către alte specii.

Ce știm despre creierul pisicii?

Pisicile care iau autoiena

Pentru a înțelege inteligența pisicilor, trebuie să înțelegem creierul felinar.

Creierul mediu de felină este de aproximativ 5 cm (2 in) lung și cântărește 5-30 g (0.88-1.06 oz). Deși dimensiunea creierului felinei este mai mică, atât în ​​mod obiectiv, cât și ca o proporție de masă corporală, atât creierul câinilor, cât și creierul uman, structura unui creier felină este foarte asemănătoare cu un creier uman.

Ca și oamenii, creierul de pisici au modele complexe de pliere de suprafață care cresc suprafața relativă a creierului lor. Această suprafață crescută se consideră a îmbunătăți cunoașterea (gândirea complexă) și a funcției creierului global.

La evaluarea inteligenței diferitelor specii de animale, privim adesea numărul de neuroni din creierul unui animal.

A 2016 Studiu calculat numărul de celule nervoase din cortexul cerebral al creierului (regiunea creierului, care se consideră cel mai direct contribuie direct la inteligență) într-o serie de specii de animale diferite.

Cercetătorii au descoperit că pisicile au aproape de două ori mai mulți neuroni corticali (300 de milioane) ca câini (160 milioane), care au fost luați ca dovadă că pisicile sunt mai inteligente decât câinii.

În timp ce constatările contradictorii au fost observate în Alte studii, Aceste studii contradictorii au implicat dimensiuni mici de eșantioane și, prin urmare, nu ar trebui luate ca ultimul cuvânt de pe câine vs. Cat Intelligence Dezbatere. Deși au fost efectuate o serie de studii, rezultatele clare și consecvente sunt în prezent lipsesc.

În mod realist, este important să realizăm că există provocări semnificative în calcularea numerelor neuronale exacte în cadrul creierului unei anumite specii. Numărătoarea neuronilor este puțin probabil să se stabilească vreodată dezbaterea veche de vârstă din care specii sunt mai inteligente, pisici sau câini.

Cu toate acestea, este sigur să spunem că pisicile au creier complexe care poartă o serie de asemănări cu creierul nostru. Structura creierului de pisici sugerează că sunt animale inteligente care sunt capabile să rezolve problema.

Cât de inteligent este pisica ta?

Cum să știi cât de inteligent este pisica ta

Dar cum rămâne cu pisica ta, în mod specific? Ar putea fi timpul să vă dați pisicii dvs. un test de inteligență.

Un număr de teste la domiciliu au fost sugerate pentru a ajuta proprietarii de pisici să evalueze inteligența animalelor Aceste teste compară o performanță a pisicilor asupra anumitor sarcini la performanța așteptată a unui copil uman de o anumită vârstă.

Primul test ar trebui să fie efectuat într-o cameră liniștită, folosind jucăria preferată a pisicii.

Permiteți pisicii dvs. să vadă că aveți jucăria, apoi ascundeți-o în spatele unui element solid (ca o cutie de carton). Pisica ta crede că jucăria a dispărut sau ea merge să caute jucăria din spatele casetei? Dacă pisica dvs. merge să caute jucăria, ea demonstrează o înțelegere a permanenței obiectului.

Aceasta se referă la ideea că obiectele continuă să existe, chiar și atunci când nu le putem vedea; jucăria nu dispare doar pentru că nu mai este vizibilă. La om, acest concept este înțeles la aproximativ o vârstă până la doi ani, astfel încât pisica dvs. trece acest test, ea este cel puțin la fel de inteligentă ca un om de un an.

Apoi, luați o jucărie care se poate mișca (ca o minge pe care o puteți rostogoli sau o jucărie de vânt) și să-l arătați pisicii.

Permiteți pisicii dvs. să vadă cum se mișcă, apoi plasați jucăria unde va călători în urmă sau sub un element solid.

Pisica ta prezic în mod corect unde va ieși jucăria sau se uită la fața locului unde a dispărut jucăria? Dacă pisica dvs. prezice în mod corect unde jucăria va reapari și așteaptă-o la acea locație, pisica ta este la fel de inteligentă ca medie de doi ani!

În timp ce aceste două teste sunt distractive, capacitățile umane devin puțin mai puțin previzibile după copilărie.

Placă de șah inteligent

În plus față de aceste două teste de bază, există câțiva alți indicatori de inteligență pe care îl puteți afla pe măsură ce pisica dvs. merge în viața lor de zi cu zi.

Copiii se dezvoltă la diferite pași, ceea ce face dificilă stabilirea vârstelor standardizate pentru performanța testului mental. Totuși, există o serie de alte întrebări pe care le puteți întreba pentru a evalua inteligența pisicii dvs.

  • Este pisica dvs. reticentă în a intra în transportatorul lor de pisici? Dacă da, acest lucru sugerează că pisica dvs. are memoria pe termen lung pentru a reaminti experiențele negative anterioare asociate transportatorului (cum ar fi vizitele veterinare sau plimbări cu mașini lungi).
  • Pisica ta se zgârie vreodată la o anumită ușă exterioară, care dorește să ieși afară, chiar dacă nu l-ai lăsat niciodată prin ușa din trecut? Dacă da, acest lucru sugerează că pisica ta a învățat scopul acelei ușă prin observarea dvs. și a membrilor familiei dvs.
  • Pisica dvs. a deschis vreodată un cabinet pentru a accesa alimentele de pisici sau alte obiecte dorite? Dacă da, acest comportament demonstrează abilitățile de rezolvare a problemelor pisicilor.
  • Pisica ta te-a instruit să o hrănești la un anumit moment, folosind mașițe sau alte comportamente de atenție? Dacă da, acest lucru indică o înțelegere a cauzei și a efectului (mecirea sau un alt comportament vă determină să puneți alimente în castron!) și o înțelegere a conceptului de timp.

Concluzie

Pisicile au evoluat pentru a-și demonstra inteligența în moduri care nu pot părea imediat aparent oamenilor. Din acest motiv, poate fi o provocare pentru a evalua cu precizie și obiectivă inteligența pisicii tale. Dovezile disponibile sugerează totuși că pisicile sunt mult mai inteligente decât mulți oameni le dau credit!

întrebări frecvente

Cât de inteligent este o pisică în comparație cu un om?

Nu există o metodă bună pentru compararea inteligenței feline a inteligenței umane, dar performanța la testele funcțiilor mentale sugerează că pisicile sunt cel puțin la fel de inteligente ca și copiii mici. Ele pot fi chiar mai inteligente, dar adesea nu doresc să participe la testarea cognitivă.

Care este cea mai inteligentă rasă de pisică?

În timp ce este o provocare de a cuantifica inteligența felină, mulți proprietari de pisici privesc abisinienii, Siamese, Bengali și pisicile birmanesc, în mod excepțional de inteligent. Inteligența lor percepută se bazează în mare parte pe modul în care interacționează cu proprietarii lor umani.

Care este mai inteligent, pisici sau câini?

Dezbaterea dintre pisici și câini este una nesfârșită. Când vine vorba de inteligență, nu există date clare care să poată soluționa această dezbatere într-un fel sau altul. Au fost efectuate numeroase studii, dar rezultatele variază între aceste studii.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cat intelligence: cât de inteligenți sunt pisicile?