Toxoplasmoză la pisici: cauze, simptome și tratament

Toxoplasmoza și pisicile caracteristice

Acest articol vizează explicarea detaliilor de toxoplasmoză, o boală parazitară care poate afecta atât pisicile, cât și oamenii. Există multe neînțelegeri despre această infecție, iar acest lucru va oferi o explicație simplă și clară despre toxoplasmoza pentru proprietarii de pisici.

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o afecțiune care se dezvoltă după infecția cu parazitul microscopic Toxoplasma Gondii. Parazitul poate afecta toate mamiferele, dar pisicile sunt deosebit de importante în ciclul de viață și transmiterea acestui parazit.

Faptul că oamenii pot fi, de asemenea, infectați, cu consecințe negative posibile foarte rare, înseamnă că aceasta este o condiție care poate provoca o mare preocupare proprietarilor de pisici.

Cât de răspândită este toxoplasmoza?

Parazitul are o distribuție globală și este mai frecventă în climatul tropical. În ansamblu, se estimează că aproximativ 50% din pisicile din lume au fost infectate prin toxoplasmoză la o anumită etapă a vieții lor. Cu toate acestea, majoritatea pisicilor nu arată nici un semn de detectabil exterior al infecției cu toxoplasma, astfel încât proprietarii sunt puțin probabil să fie conștienți de faptul că acest lucru sa întâmplat.

Care este ciclul de viață al parazitului de toxoplasmoză?

Toxoplasmoză gondii (t.Gondii) este un protozoon, parazit cu un singur celulat: Aceasta înseamnă că este atât de mică încât poate fi văzută numai sub microscop. Ciclul de viață este complex, implicând două tipuri de gazdă, așa-numita gazdă "definitivă" și o gazdă "intermediară". Diferența esențială dintre aceste tipuri de gazde este după cum urmează:

  • Parazitul de toxoplasmoză poate produce ouă atunci când infectează gazdele definitive (pisici)
  • Parazitul de toxoplasmoză nu poate produce ouă atunci când infectează gazdele intermediare (toate celelalte animale), dar produc chisturi de țesuturi în schimb.

Pisicile (pisicile sălbatice și pisicile domestice, inclusiv pisicile de companie și pisicile rătăcite) sunt singurele animale care pot fi gazde definitive, astfel încât organismul de toxoplasmoză poate produce doar ouă (cunoscute sub numele de "Oocysts") când sunt în interiorul corpului pisicii.

Toate celelalte animale cu sânge cald pot fi gazde intermediare, inclusiv oameni, precum și multe specii care asigură alimente pentru pisici, de la animalele de crescătorie cum ar fi bovine, oi, păsări și porci, la animale mici, cum ar fi voci, șoareci și păsări la crustacee ca stridii și midii.

Parazitul de toxoplasmoză nu poate produce ouă atunci când sunt la gazdele intermediare; În schimb, parazitul formează chisturi microscopice în țesuturile animalului (mușchi și organe), iar aceste chisturi de țesut (cunoscute sub numele de zoitocite) pot infecta alte animale dacă carnea este consumată în timp ce crude. Zoitocitele rămân în gazdă pentru întreaga durată de viață a animalului și rămân infecțioase oricărei creaturi care consumă animalul. ZOITOCIST este ca o capsulă și conține versiunea activă a parazitului de toxoplasma din interiorul capsulei, care sunt cunoscute sub numele de bradyzoiți.

În timpul T. Ciclul de viață al gonței, paraziți individuali convertesc în diferite etape, cu nume diferite, inclusiv bradyzoitele (găsite în chisturi de țesut sau zoitocite), sporozotiții (găsiți în oochiste), precum și tahiozoti și merozoiți. Detaliile acestor etape parazitare nu trebuie să fie cunoscute pentru a înțelege cum să controleze t.Infecția cu gontă.

Cum se infectează pisicile, oamenii și alte specii infectate?

Cum se infectează animalele cu toxoplasmoză

Toxoplasmoza este transmisă atunci când un animal ingenează ootocitele din fecalele de pisică sau țesuturile unui animal infectat. Cutia de gunoi a unei pisici infectate, apoi este una dintre cele mai frecvente site-uri de transmisie.

Pisicile, oamenii și alte specii pot deveni infectați cu toxoplasmoză fie prin ingerarea oilor de la fecalele de pisică, fie prin ingerarea zoitociștilor prin consumul de țesuturi animale. Pisicile pot deveni, de asemenea, infectate în uter, de mamele lor, precum și prin alăptarea laptelui mamei lor, dar aceste căi de infecție sunt rare. De asemenea, este posibil ca pisicile adulte și oamenii să se infecteze după ce consumul de lapte nepasteurizat dintr-o vacă sau o capră infectată.

Carne de gătit ucide zoitocitele, astfel încât infecția este mai frecventă în pisicile în aer liber, care sunt vânători, la pisicile care sunt de carne crudă (gătitul implicat în crearea alimentelor de pisică comercială ucide parazitul), iar la omul care mănâncă carne proaspătă, subcomitată ( Parazitul este mai frecvent la om în culturi care se bucură de consumul de carne care nu a fost gătit atât de bine e.G. Franţa). Congelarea cărnii reduc, de asemenea, semnificativ riscul de a fi infecțioși zoitociste.

Cum vor trece pisicile infectate asupra infecției cu toxoplasmoză?

Imediat după ce pisicile au devenit infectate, au vărsat oochistele în numere mari în fecalele lor timp de aproximativ două săptămâni. Odată ce cele două săptămâni sunt în sus, răspunsul imunitar al pisicii se ocupă de parazitul și oochistele nu mai sunt vărsate în materiile fecale.

Acesta este un punct cheie: o pisică care este "pozitivă" pentru toxoplamoză este, de fapt, puțin probabil să fie vărsată oochists. Numai în stadiul incipient - timp de 14 zile după infecția inițială - că pisica este infecțioasă.

Este important faptul că oochistele care sunt trecute într-o fecale de pisică nu sunt imediat infecțioase pentru alte animale: trebuie să aibă loc un proces numit "sporulare" și acest lucru durează între una și cinci zile.

Semnificația acestui fapt este că este puțin probabil ca fecalele proaspete de pisică să fie infecțioase pentru oameni, în timp ce fecalele de pisici "vechi" pot fi infecțioase.

Persoana cutia de gunoi

Deoarece # 8220; # 8221; fecale - ceea ce a stat pentru o zi sau mai mult - este mai probabil să arunce oochistele care provoacă toxoplasmoză, oamenii cu risc ar trebui să evite să-și scoată cutia de gunoi a pisicii.

Din acest motiv, oamenii care pot fi susceptibili la efecte adverse ale toxoplasmozelor ar trebui să evite contactul cu fecalele de pisici "vechi" (e.G. ei nu ar trebui să curețe cutiile de gunoi).

Oacții sunt duri și pot supraviețui în mediul înconjurător timp de mai multe luni, mult timp după ce fecalele care le-au purtat inițial au dispersat.

Astfel încât oochistii pot fi prezenți în sol dacă o pisică a trecut fecale în sol și a îngropat-o. Dacă orice alt animal ingeră aceste oochiste, ei vor ieși când, în intestinele noilor lor gazdă, atunci infecția se va răspândi de acolo la sânge și apoi la restul corpului, creând zoitocite noi oriunde s-au așezat.

Simptomele de toxoplasmoză la pisici

Majoritatea pisicilor nu prezintă semne clinice de infecție cu toxoplasmoză, dar rareori febră, pierderea apetitului, pierderea în greutate și letargia pot fi observate, cu o gamă largă de alte semne posibile, în funcție de partea organismului afectat. Aceasta poate include boala pulmonară, boala hepatică, durerea musculară, boala inflamatorie care afectează ochii și creierul și ganglionii limfatici măriți.

Simptomele de toxoplasmoză la om

Femeie pregant și pisică

În timp ce majoritatea oamenilor pot fi infectați cu toxoplasmoză și suferă doar simptome ușoare, unii oameni se confruntă cu consecințe mai grave. Grupurile la risc includ bebelușii, copiii mici, persoanele în vârstă și cele cu sisteme imunitare compromise. Deoarece bebelușii nenăscuți sunt la risc crescut, femeile însărcinate ar trebui să fie foarte atente pentru a evita infecția.

Principala problemă de îngrijorare cu toxoplasmoza proprietarilor de pisici este rară, dar posibilă, impactul asupra sănătății umane. Persoanele sănătoase sunt în general capabile să facă față bine cu infecția cu toxoplasmoză: sistemul lor imunitar elimină în mod eficient parazitul, fără semne sau, probabil, doar simptome asemănătoare gripei ca o febră ușoară cu ganglioni limfatici măriți.

Cu toate acestea, unele sectoare ale populației umane sunt considerate ca fiind cu risc crescut de la consecințe mai severe față de toxoplasmoză.

Acest lucru se datorează faptului că sistemele lor imunitare nu sunt capabile să se ocupe de parazitul eficient. Grupurile cu risc ridicat includ copii, copii mici, persoanele în vârstă și orice persoane imunocompromise, fie din cauza bolii, fie datorită chimioterapiei. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, un risc ridicat din cauza riscului pentru copilul lor nenăscut în uter.

În aceste grupuri cu risc ridicat, posibilele consecințe ale infecției cu toxoplasmoză includ inflamația creierului, a sistemului nervos și a ochilor, precum și a avortului, a mortalității și a defectelor congenitale.

Aceste consecințe grave potențiale explică de ce este atât de important să înțelegem toxoplasmoza și să luați măsuri pentru a se asigura că nimeni nu este pus la risc.

Cât de comună este toxoplasmoza la pisici?

La nivel global, aproximativ 50% din populația de pisică a fost expusă la toxoplasmoză într-o anumită etapă, dar din nou, este important să ne amintim că pisicile sunt doar infecțioase în timpul perioadei imediate de două săptămâni după ce au fost infectate.

Deci, procentul de pisici care sunt activ infecțioase este departe, mult mai scăzut, iar în timp ce este imposibil să se calculeze cu exactitate, este mai probabil să fie mai puțin 0.1% (i.E. mai puțin de unul în o mie de pisici). Boala clinică la pisicile cauzate de toxoplasmoză este extrem de rară, de asemenea.

Cât de comună este toxoplasmoza la om?

Există o variație geografică semnificativă a ratelor infecției umane cu toxoplasmoză. Studiile de anticorpi la toxoplasmoză au arătat că, în Marea Britanie, 20-30% dintre oameni au fost expuși la parazitul într-o anumită etapă, în timp ce în Franța și Germania, 80% din populație are dovezi de expunere și în Statele Unite, Potrivit site-ului CDC, această cifră este de aproximativ 12%.

Cea mai îngrijorătoare amenințări de toxoplasmoză este riscul de avort sau defecte congenitale atunci când femeile însărcinate devin infectate.

Se estimează că în 20-50% dintre femeile însărcinate care devin infectate în timpul sarcinii, există consecințe negative.

Este important faptul că, dacă o femeie a fost infectată cu toxoplasmoză înainte de sarcină, sistemul său imunitar va dezvolta anticorpi și dacă ea este expusă din nou la parazitare în timpul sarcinii, nu există nici un risc pentru copilul ei nenăscut. Singurul risc este ca bebelușii femeilor însărcinate care sunt expuși la toxoplasmoză pentru prima dată în timpul sarcinii.

Deține o pisică crește riscul unei persoane care iau toxoplasmoza?

Studiile au arătat că, în mod neașteptat, poate, contactul cu pisicile nu Creșterea riscului de infecție cu toxoplasmoză la om.

După cum sa menționat mai sus, pisicile au vărsat doar ouă de toxoplasmoză în cele două săptămâni după infecția inițială, astfel încât este obișnuită ca pisicile să fie "pozitive" pentru toxoplasmoză, este extrem de rară pentru ca pisicile să fie în mod activ infecțioase pentru oameni.

Majoritatea oamenilor sunt infectați prin consumul de carne brută sau subacvatică (care este, probabil, de ce infecția este mai frecventă în Franța și Germania). Cele două domenii de risc pe care proprietarii de pisici ar trebui să le abordeze sunt femeile însărcinate care manipulează tăvile de pisici, iar copiii mici care se joacă în grădini sau nisipuri și manipularea solului sau nisipului care ar fi putut fi contaminate cu fecale de pisici infectate într-o anumită etapă din trecut.

Diagnosticul de toxoplasmoză

Diagnosticul de toxoplasmoză la pisici

Dacă bănuiți că pisica dvs. poate avea toxoplasmoză, medicul veterinar vă poate ajuta cu un diagnostic.

Dacă bănuiți că pisica dvs. poate avea toxoplasmoză (pe baza semnelor enumerate mai sus), trebuie să vizitați medicul veterinar local DVM, unde pot fi luate următorii pași.

1. Istoricul detaliat

Veterinarul dvs. va discuta fiecare aspect al vieții și îngrijirii sănătății pisicii dvs .: de exemplu, toxoplasmoza este mai frecventă la pisicile care sunt vânători, iar pisicile care rămân în interior tot timpul sunt mult mai puțin susceptibile de a deveni infectate. Pisicile care sunt FIV pozitive pot fi mai susceptibile de a arăta semne ca sistemul lor imunitar este compromis.

2. Examinare fizică

Veterinarul dvs. vă va verifica cu atenție pisica dvs., observând semne fizice de boală.

3. Teste de rutină de sânge

Testele obișnuite de sânge, inclusiv profilurile de hematologie și biochimie, vor oferi îndrumări cu privire la implicarea anumitor sisteme și despre modul în care sistemul imunitar al pisicii dvs. reacționează.

4. Teste de sânge specializate

O serie de titruri serice diferite pentru anticorpi împotriva toxoplasmei gondii sunt disponibile, dar important, acestea indică numai dovezi ale expunerii trecute la organism.

Evaluarea atentă a diferitelor tipuri de anticorpi, împreună cu eșantioane repetate pentru măsurarea tendințelor schimbătoare, poate fi utilă pentru identificarea infecțiilor active, dar interpretarea experților este întotdeauna necesară. Veterinarul dvs. va lucra cu centrele locale pentru controlul și prevenirea bolilor pentru a vă oferi cele mai bune sfaturi posibile cu privire la acest lucru.

5. Testele fecale

Dacă o pisică varsă în mod activ ovocitele, acestea pot fi detectate în materiile fecale, dar acest lucru este rar identificat.

6. Histopatologie

Chisturile de țesuturi (zoitociști) pot fi observate în eșantioane colectate de biopsie.

7. Sistemul de reacție a lanțului polimerazei (PCR)

Analiza PCR poate fi efectuată pe fecale, eșantioane de biopsie, lichidul cefalorahidian (CSF) și secrețiile respiratorii. Acesta este un test sensibil care identifică dovezi specifice ADN de toxoplasmoză.

Cât costă un cost de testare a cat toxoplasmoza?

Ar trebui să întrebați medicul veterinar cu privire la costurile unor astfel de teste, dar sunt susceptibile de a fi undeva între 50 și 200 de dolari în funcție de efectuarea unui test specific.

Tratamentul pentru toxoplasmoză

Majoritatea pisicilor nu au nevoie de tratament pentru toxoplasmoză: sistemul lor imunitar se ocupă eficient de infecție.

Pisicile care se îmbolnăvesc din cauza toxoplasmozei pot fi tratate cu o serie de medicamente diferite, inclusiv clindamicină, trimetoprim-sulfonamidă, pirimethamină, ponazuril și Toltrazuril.

Acestea sunt medicamente numai cu prescripție medicală, deci trebuie administrate numai sub supraveghere veterinară strictă. Unele sunt în afara etichetei, ceea ce înseamnă că nu au o licență specifică care trebuie utilizată pentru a trata toxoplasmoza, care este un alt motiv pentru care au nevoie de îndrumare veterinară,

Sfaturi pentru prevenirea transmisiei de toxoplasmoză

F doriți să minimalizați riscul ca pisica dvs. să ridice toxoplasmoza, să le păstrați în interior și să le hrăniți doar carne gătită sau prelucrată.

Oamenii ar trebui să fie conștienți de factorii de risc, astfel încât ei să știe dacă sunt potențial mai vulnerabili la efectele rele ale infecției cu toxoplasmoză.

Acestea includ bebelușii, copiii mici, persoanele în vârstă și oricine cu un sistem imunitar suprimat, fie din cauza bolii, fie datorită chimioterapiei.

Femeile însărcinate sunt, de asemenea, un risc ridicat din cauza riscului pentru copilul lor nenăscut în uter. Oamenii din aceste grupuri ar trebui să ia pași specifici care să includă o bună igienă în jurul pisicilor, precum și prudență în jurul cărnii neplăcute în bucătărie și sala de mese.

Iată câteva modalități de a evita infecția cu toxoplasmoză legată de pisici:

  1. Evitați manipularea cutiilor de gunoi de pisici și evitați toate contactele cu fecalele de pisici.
  2. Curățați cutia de gunoi în mod regulat cu detergent și apă caldă
  3. Aruncați gunoiul de pisică în siguranță e.G. sigilate într-o pungă de plastic și plasată în coșul de gunoi de uz casnic
  4. Goale de pisici pisică zilnic, astfel încât oochistele s-au întâmplat să fie în fecalele pisicii, ei nu ar fi infecți (așa cum durează câteva zile pentru ca acest lucru să se întâmple)
  5. Evitați manipularea solului care ar fi putut fi contaminată cu fecalele de pisici infectate într-o anumită etapă în trecut
  6. Spălați cu atenție fructele și legumele pentru a elimina toate urmele de sol
  7. Nu mâncați fructe nesfârșite
  8. Purtați mănuși și spălați-vă mâinile după grădinărit.

Iată modalitățile de a evita infecția cu toxoplasmoză legată de carne:

  1. Curățați și spălați toate suprafețele de preparare a alimentelor (inclusiv plăcile de tăiere) și ustensile înainte și după utilizare
  2. Gatiți-vă toată carnea pentru a ucide orice chisturi de țesuturi
  3. Luați în considerare înghețarea cărnii proaspete, apoi dezghețați-o înainte de gătit, deoarece acest lucru face chisturile de țesut mai puțin infecțioase
  4. Evitați consumul de crustacee crude (stridii, scoici sau midii)

Concluzie

Toxoplasmoza este un parazit microscopic complex care rareori poate provoca o boală gravă la pisici și oameni.

Riscul proprietarilor de pisici care dezvoltă toxoplasmoză nu este mai mare decât proprietarii non-pisici. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștienți de modul în care parazitul este răspândit și dacă vă aflați într-un grup vulnerabil așa cum este enumerat mai sus, ar trebui să luați măsuri simple pentru a minimiza în continuare riscul foarte mic de a ridica parazitul.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Toxoplasmoză la pisici: cauze, simptome și tratament