Oamenii domestici, dar pisicile? Adn-ul vechi arată că s-au dominat

Wildcat

În moda de pisică adevărată, făcând straturile de pisici rătăcite, feline au luat-o pe ei înșiși la Waltz în viața noastră și rămân în jur. Ei s-au domiliat și, ca de obicei, când vine vorba de pisici, oamenii nu au primit nici un cuvânt în această chestiune. În fapt, Pisicile s-au menținut ca tovarăși la distanță pentru oameni de mii de ani înainte de a decide să se invite și să doarmă pe canapele și paturile noastre.

Oamenii de știință și cercetătorii a studiat linia din pisicile de astăzi domestice pentru a determina când și de unde au venit. Deoarece pisicile sălbatice sunt creaturi solitare, vânători teritoriali și nu au o structură socială ierarhică, felinele sunt o alegere ciudată pentru domesticire. Deci ce s-a întâmplat?

Pisicile sălbatice a trăit alături de Oamenii de mii de ani înainte ca oamenii să influențească de la distanță procesul de reproducere. Aceste pisici sălbatice au fost atrase de rozătoare, dăunători și alte mici (ușor) adunări de pradă, unde oamenii erau - ferme, docuri și sate. Probabil că nu este o coincidență faptul că pisicile au apărut în același timp că agricultura și agricultura au început. Acest lucru a condus la un amestec de pisici sat, hambar și nave, traversate cu pisici sălbatice.

pisică în gard de lemn

Photo Courtesy: Pixabay

"În consecință, procesul de domesticire aparent nu a modificat profund caracteristicile morfologice, fiziologice, comportamentale și ecologice ale pisicilor, spre deosebire de ceea ce sa observat, de exemplu, pentru câini", au observat autorii în publicația din 2017 Nature Ecologie & Evolution.

Pisicile domestice sunt acum aproape peste tot în lume, dar pot fi urmărite înapoi la două linii - mai ales dintr-o zonă cunoscută sub numele de semiluna fertilă în perioada neolitică apropiată și, mai târziu, Egiptul antic din perioada clasică. Deși pisicile sălbatice se găsesc în întreaga lume, doar unul dintre cele cinci subspecii a fost domesticat - Africa de Nord și Asian din sud-vest Felis Silvestris Lybica. Cercetătorii suspectează că acest lucru sa întâmplat acum 9,500 de ani.

"Ipotezele actuale despre domesticirea timpurie a pisicilor sunt bazate pe dovezi vamale în comparație cu alte animale domestice. Un schelet complet găsit în Cipru în asociere cu o înmormântare umană datată la aproximativ 7500 î.Hr. sugerează că pisicile au fost probabil îmblânziți de comunitățile sedentare neolitice timpurii, care au crescut cereale în SWA, concomitente cu apariția rozătoarelor comensale. În mod similar, scheletele a șase pisici într-un cimitir de elită predynastic din Egipt, în jurul valorii de 3700 î.Hr., pot sugera o relație apropiată de pisică în Egiptul antic timpuriu ", a declarat autorii în Natură.

pisică tigrată

Photo Courtesy: Pixabay

Pisicile Tabby, cu un model de strat floched, au fost din punct de vedere tehnic prima pisică de casă domestică, datând înapoi la aproximativ 1,500 de ani în urmă în Asia de Sud-Vest. Pisicile de tabbie dungate, totuși, au fost găsite în sălbăticie mai mult de 8.500 până acum 9.000 de ani.

"Numai în secolul al XVIII-lea, marcajele șterse erau suficient de comune pentru a fi asociate cu pisica domestică de Linnaeus, iar trăsăturile fizice au început să fie selectate numai în secolul al XIX-lea d.Hr. pentru producția de rase fanteziste. Astfel, datele noastre și datele genomice recente sugerează că domesticirea CAT în stadiile incipiente ar fi putut afecta în principal câteva caracteristici comportamentale, iar trăsăturile fizice și estetice distincte pot fi selectate doar pentru recent ", a raportat autorii analizei Cat Origins publicate în Natură.

Deși nu există dovezi greșite în ceea ce privește prima casă, pisicile s-au mutat și din viața oamenilor de-a lungul anilor într-o varietate de moduri - de la utilitari la zei la demoni la încălzitor.

Egiptenii vechi și-au înălțat pisicile. Conform Institutul de Cercetare Medicală Stanley, Aproximativ 3500 de ani în urmă, cultele s-au închinat unei pisici ca o zeiță, iar multe pisici au fost mumificate când au murit.

Zeita de pisică egipteană

Photo Courtesy: Pixabay

"Secvențierea ADN de la o mumie egipteană găsită t. Gondii ADN secvențe în 20135. Herodot a remarcat dragostea egipteană pentru pisici când a vizitat în 450 î.Hr. Egiptenii au încercat să restrângă distribuția pisicilor în alte țări și să-și interzice exportul "în conformitate cu Institutul de Cercetare Medicală Stanley.

Este raportat că în secolul al XIV-lea, regele Angliei a solicitat "toate navele englezești să aibă o pisică la bord pentru controlul dăunătorilor."Totuși, cele mai vechi înregistrări ale pisicilor ca animale de companie nu au fost până la mijlocul secolului al XVIII-lea, datorită scriitorilor și artiștilor. În acest moment, pisicile au fost văzute ca intelectualii și au fost adesea prezentate în publicitate. Dar pisicile nu erau selectiv crescute Pentru anumite caracteristici sau caracteristici dorite până în secolul al XIX-lea, crearea raselor ruse albastru și maine.

Cat albastru rusesc

Photo Courtesy: Pixabay

În secolul al XIX-lea, pisicile erau încă în roaming de docuri, sate și hambare, ajutând la controlul populației de rozătoare. Dar valoarea de a avea feline a fost mai bine recunoscută. Conform Institutul de Cercetare Medicală Stanley, Un miner de aur în 1850 a scris despre modul în care pisicile erau în mare cerere datorită depășirii șoarecilor din oraș. "Întregul oraș este depășit cu șoareci și distrug o afacere pentru noi ...Am fost imediat oferite o uncie de praf de aur pentru fiecare kilogram, pisica a cântărit."

Pe măsură ce oamenii au realizat potențialul pentru o altă prietenie mare de blană, dragostea pentru pisici sa răspândit departe și largă, iar casa domestică de astăzi a fost născută. Deoarece pisicile domestice au rămas atât de aproape de strămoșii lor sălbatici de mii de ani, lipsa de reproducere creată o sensibilitate redusă la bolile genetice. Acest lucru a dus la pisicile care locuiesc mai mult decât câinii.

Foto cu amabilitate: Pixabay

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Oamenii domestici, dar pisicile? Adn-ul vechi arată că s-au dominat