Cum câinii primesc rabie și cum să-l împiedice?

Un virus rabie în formă de gloanțe (Rabv) aparține familiei Rhabdoviridae și genului Lysavirus (1). Gradul de patogenitate (capacitatea acelui virus particular de a provoca boală) nu este prea mare. Asta înseamnă că doar 17 persoane din 100 mușcați de un câine infectat se va îmbolnăvi. Cu toate acestea, toți vor muri fără a lua un rabie imună globulină și vaccin.

Rabies apare în peste 150 de țări din lume (2). Datele orientative sunt că peste 50.000 de persoane mor în fiecare an din cauza acestei boli și peste 40% dintre aceștia sunt copii și bătrâni (3). Deoarece astăzi câinii domestici sunt principalele emițătoare ale virușilor în aproape 99% cazuri (4), întrebarea crucială este, Cum câinii primesc rabie și cum să o împiedicați?

Transmisie și cum câinii primesc rabie

Rabias este transmis câinelui aproape exclusiv prin mușcătura unui alt animal și saliva conținând virus (5). În cazuri rare, câinele poate obține această boală după zgârieturi atunci când saliva animalului rabd intră în contact cu rana deschisă.

Prin urmare, scenariul cel mai probabil al câinelui dvs. obținerea rabiei este prin contactul cu un alt animal infectat sau sălbatic infectat. Aceste instanțe apar de obicei în mai multe zone rurale, iar cu proprietarii de animale de companie mergând la camping sau excursii de drumeții.

În mai multe cazuri rareori, alte moduri de câini primesc rabie sunt, de asemenea, posibile (6, 7):

  • contaminarea membranelor mucoase ale unui câine, cum ar fi ochii, nasul sau gura;
  • Transmisie de aerosoli
  • Cornee și transplanturi de organe.

De îndată ce virusul intră într-un corp de câine, începe să se înmulțească în apropierea locului de mușcătură imediat. Este încă posibilă oprirea infecției în acest moment. Cu toate acestea, odată ce invadează celulele nervoase, atunci boala devine incurabilă. În cele din urmă, virusul merge de-a lungul nervului la creier, și continuați să vă multiplicați acolo. Este fatal din acest punct.

Animalele radiabile conțin considerabile Cantități de virus în glandele lor salivare. După mușcătură, ele secretă saliva și transmit virusul rabiei la un animal sănătos sau uman.

Animale care sunt cei mai frecvenți purtători ai rabiei (8, PDF):

Animale domestice Animale salbatice
Câini Lilieci
Pisicile Vulpi
Cai Ratonii
Vaci Skunks
Capre Beavers
Ferrets Maimuțe
Iepuri Coioții

Perioadă de incubație

Perioada medie înainte de apariția primele simptome de rabie la câini este de aproximativ trei săptămâni până la trei luni. Cu toate acestea, unele excepții sunt notate atunci când perioada de incubație a durat mai mult de doi ani sau doar patru zile.

Practic, când mușcătura este mai aproape de creierul câinelui, vă puteți aștepta ca primele simptome să apară mai repede. Odată ce boala apare, este 100% fatal fără excepții.

Simptome

Traducerea literală a cuvântului rabie înseamnă Madness `# 8216; din cauza stării mentale anormale a unui animal infectat și a unui om. Cele mai oribile lucruri legate de această boală numită și # 8216; boala demonică "sunt simptome.

Primele nu sunt prea caracteristic, și de obicei includ febră, letargie, arsuri și furnicături la locul mușcăturii, vărsăturile și slăbiciunea musculară.

Există două tipuri de rabie: rabie furioși și rabie paralitică.

Furios rabies. Este o formă mai comună de rabie la câini și include, de obicei, simptome precum:

  • Agresiune
  • Biting
  • Pierderea fricii
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Dificultate în înghițire
  • Neliniște și insomnie
  • Vocalizarea excesivă
  • Pupile dilatate

Rabies paralitică. Aceasta este o formă mai puțin agresivă și durează mai mult timp să se dezvolte, dar include și simptome severe, cum ar fi:

  • A scăzut activitatea
  • Incordinarea
  • Slăbiciunea membrelor posterioare
  • Incapacitatea de a închide gura
  • Incapacitatea de a înghiți
  • Paralizie

Țineți minte că nu toți câinii arată toate semnele de infectare a rabiei. Cu toate acestea, odată ce anomaliile neurologice sunt observate la câine, trebuie luate în considerare întotdeauna rabia.

Diagnostic

Nu există încă nici un test care să detecteze în mod fiabil rabia într-un câine într-un stadiu incipient. După aceea, detectarea virusului nu este complicată. Cea mai bună opțiune utilizează țesutul din cerebelul și tulpina creierului după eutanasing animalul.

Testul în sine durează mai puțin de două ore. Cu toate acestea, rezultatele din SUA sunt disponibile în decurs de 24 până la 72 de ore, deoarece necesită timp pentru eliminarea probelor și trimiterea acestora într-un laborator adecvat de diagnostic veterinar pentru diagnosticare.

În fiecare an, test veters Mai mult de 120.000 Animale din SUA. Rezultatele arată că 6% dintre aceștia sunt lungi în medie - 1% din animalele de companie domestice și animalele de fermă și 10% din animalele sălbatice.

Prevenirea

Deoarece nu există nici un remediu pentru această boală oribilă, prevenirea este un pas crucial în protejarea atât a oamenilor, cât și a animalelor.

La om, odată ce apar simptome, rabia este fatală. O persoană se moare din cauza insuficienței respiratorii și cardiace, aproximativ o săptămână după ce apar primele simptome. Din fericire, rabia în oameni sunt preveniți în zilele noastre datorită așa-numitului PEP, Post-exponomie profilaxie, Dacă se aplică în termen de 48 de ore după mușcătură.

Vaccinurile sunt cele mai bune modalități de a opri rabia

La câini, regulați vaccinare este cel mai sigur mod de a preveni virusul rabiei (9). Se dovedește științific că este posibil să se controleze rabia numai dacă cel puțin 70% dintre câini sunt vaccinați (10, 11).

Catelul trebuie să primească primul vaccin la trei luni. Este necesară re-vaccinarea dupa un an. După aceasta, vaccinarea obișnuită a câinilor de companie este obligatorie o dată la unu până la trei ani, în funcție de legea fiecare stat (PDF).

Strategia globală ambițioasă planul OMS este de a eradica decesele rabiei la om până în 2030, ajungând la un număr suficient de câini vaccinați.

În plus, câinii din țările cu risc ridicat nu pot intra în SUA fără un rabie valabilă Certificat de vaccinare arătând că sunt vaccinate și complet imunizate.

Deși câinele este vaccinat, este necesar să vizitați VET pentru un vaccin de rapel după expunerea la un animal infectat. Există, de asemenea, vaccinarea organizată a speciilor speciale de viață sălbatică în SUA pentru a preveni rabia.

Evitați contactul cu faunei sălbatice rănite sau moarte

Nu lăsați câinele dvs. să atingă animalele sălbatice fără măsuri de precauție adecvate este o modalitate esențială de a preveni rabia. Este, de asemenea, necesar să vă păstrați câinii departe de rănirea sau la moarte.

Trebuie să supravegheați câinele în aer liber, în special în zonele rurale. Unii dintre iepuri sau veverițe de animale de companie îi place să urmărească sau să se comporte neobișnuit de neobișnuit, ceea ce poate fi un semn al rabiei. La fel cu alți câini de companie pentru a le împiedica mușcându-ți câinele.

Sunteți sfătuiți cu tărie să vizitați un medic veterinar și să raportați fiecare caz de animal sălbatic bolnav, prea prietenos sau foarte agresiv, mai ales dacă vă mușcă câinele sau alt câine.

Procedura după animalul rabd bit câinele dvs

Prima reacție după câinele dvs. de companie a fost în contact cu un animal rabd spălați rana cu apă și săpun și să sunați la veterinar.

Deoarece virusul rabiei rămâne în viață pentru Aproximativ două ore Pe pielea câinelui de companie Bitten, este necesar să se evite să o atingeți fără îmbrăcăminte și mănuși de protecție.

Următorul pas este să contactați Departamentul local de sănătate pentru a raporta incidentul și urmați recomandările date.

Întotdeauna să rămâi informat

Fiți conștienți de pericolul și de speciile de animale care sunt transmițătoare ale rabiei, în special faunei sălbatice care trăiește în vecinătatea locală sau oriunde vă luați câinele pentru o plimbare.

De exemplu, evitați să vă plimbați câinele în apropierea locurilor în care liliecii trăiesc de când sunt transportatorii primari din această boală în SUA. Departamentul de Sănătate Locală poate oferi informații despre speciile care sunt transportatorii mai frecvenți ai rabiei în fiecare stat de asemenea.

Concluzie

Rabia este o boală endemică în SUA, cu excepția Hawaii. Din fericire, boala a fost redusă cu 98% la câini și 95% la om în America din 1983.

Pe lângă câini, cei mai frecvenți purtători ai infecției sunt ratonii, vulpi, lilieci și skunks. Aproximativ 300 până la 500 de animale domestice primesc rabie în fiecare an. Fii atent nu numai cu câinele tău, dar și tu, deoarece există cel puțin două cazuri de infecție umană pe an, de asemenea.

Citiți următorul: Câte fotografii au nevoie de pui?

Doriți să împărtășiți acest lucru?

Ghid despre cum câinii primesc rabie și cum să-l împiedice

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cum câinii primesc rabie și cum să-l împiedice?