Rabies în pisici: cauze, simptome și prognostic

Rabies în Cats caracteristică

Covid-19 a sporit conștientizarea tuturor bolilor infecțioase, dar rabia au fost în jur de mii de ani.

Este încă una dintre cele mai temute boli virale din lume din două motive simple.

În primul rând, traversează bariera speciilor, infectând fiecare animal de sânge cald, inclusiv oameni, făcând-o cea mai semnificativă boală zoonotică din lume. 

Și în al doilea rând, este o boală fatală: când un animal infectat (sau uman) prezintă semne de rabie, nu există aproape nimic care să poată fi făcut pentru a le salva. 

Rabies este prezent în cea mai mare parte a lumii, în peste 100 de țări, inclusiv continentele Americii, Asia și Africa, precum și unele părți ale Europei. Aproximativ 60.000 de persoane mor din rabie în fiecare an.

Virusul este în general prezent în rezervoarele sălbatice (cum ar fi câinii sălbatici, vulpile, lupii și liliecii), răspândind intermitent la animalele domestice (atât câini, cât și pisici).

Rezervorul de animale sălbatic specific depinde de locație.

De exemplu, în Statele Unite, Skunks și ratonii sunt gazde comune.

Un număr mic de țări au statut fără rabie, inclusiv Regatul Unit, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă, Islanda și Japonia, precum și Antarctica, unele insule Pacific și anumite părți ale Scandinaviei. Aceste zone au controale stricte asupra importului de animale pentru a preveni introducerea rabiei în sălbăticia maternă și populațiile de animale domestice..

Există variante ale virusului rabiei, iar pisicile sunt mai puțin predispuse la versiunea canin, dar pot fi mai susceptibile la unele virusuri rabie derivate din sălbăticie.

Cum pisicile primesc rabieri

Rabies este transmis prin saliva. O pisică poate prinde rabie dacă mușcă de o pisică infectată în timpul unei lupte.

Secvența de evenimente într-o infecție cu virusul rabiei este după cum urmează. 

  • O pisică este mușcată de un animal care transportă virusul rabiei în saliva lor. Mușcăturile de pisici sunt comune ori de câte ori se luptă pisicile.
  • Bite rană este, prin urmare, infectată cu o inoculare a virusului rabiei.
  • Virusul rabiei se înmulțește la nivel local, precum și călătorind de-a lungul nervilor de la locul mușcăturii la măduva spinării și apoi pe sus până la sistemul nervos central, inclusiv creierul.
  • Virusul rabiei continuă să se reproducă în creier, și particulele virale se deplasează în jos un alt nerv în glanda salivară parotidă, determinând saliva animalului să devină plină de particule virale.
  • Virusul rabiei în creier cauzează schimbări fizice care aduc aberații comportamentale, inclusiv agresiune la alte animale și oameni.
  • Ca parte a acestui comportament agresiv, este o pisică ar putea să muște un alt animal sau o persoană, transmiterea virusului rabiei la următoarea victimă.

Una dintre complexitățile rabiei feline este că virusul este prezent în saliva unui animal infectat timp de 1 - 5 zile înainte de a arăta simptomele rabiei.

Aceasta înseamnă că o victimă umană nu poate fi conștientă de faptul că au fost mușcați de un animal rabd, deoarece pisica pare normală în momentul mușcăturii.

Simptomele rabiei în pisici

Există două modalități largi în care rabiele pot prezenta în pisici: "furios" și "paralitic", cu semnele clinice asociate enumerate mai jos.

Ambele tipuri încep în același mod, cu o așa-numită fază "prodromal", cu pisici afectate care prezintă pierderea apetitului, schimbările comportamentale necheracterice, edginess și uneori repetate lins la locul mușcăturii animalelor. Se poate observa o temperatură ridicată a corpului.

  • Acest lucru este cel mai frecvent urmat de faza furioasă a rabiei, care este echivalentul felinar al unui "câine nebun" clasic, cu agresiune gravă și un comportament bizar, necharcterist, cum ar fi atacarea obiectelor în mediul lor. Alte semne neurologice pot fi de asemenea văzute, inclusiv dezorientarea, convulsii, tremurând și incoordonarea.
  • al doilea tip sau etapa de rabie este așa-numita formă "paralitică", și, în timp ce acest lucru se poate dezvolta în loc de forma "furioasă" (acest lucru se întâmplă mai frecvent la câini), la pisici, adesea urmează forma furioasă ca stadiu paralitic și # 8221; Dezvoltarea a 2 - 4 zile mai târziu. Semnele neurologice se deplasează de la a fi activă la pasivă: Paralizia începe să se dezvolte, cu o drooling și salivare excesivă din cauza unei incapacități de înghițire, membrane mucoase, și multe alte semne legate de pierderea progresivă a funcției musculare, ducând la moarte câteva zile mai târziu Când mușchii respiratorii devin paralizați.

Diagnosticarea rabiei în pisici

Dacă pisica ta arată oricare dintre semnele enumerate mai sus, este important să le luați la un medic veterinar pentru o evaluare completă.

Diagnosticul de rabie nu poate fi confirmat definitiv la un animal viu, deci, din păcate, este posibilă numai suspiciuni puternice pe baza istoriei (e.G. o pisică nevaccinată) și semnele enumerate mai sus, cu eutanasia fiind efectuate în cazul în care rabia este puternic suspectată.

După efectuarea acestui lucru, este necesară o autopsie, cu țesutul cerebral fiind eșantionat și testat într-unul din următoarele moduri:

  • Testarea anticorpului fluorescent direct (DFA), De asemenea, cunoscut sub numele de testul de anticorpi fluorescenți, utilizează anticorpi care fluoresc sub lumina ultravioletă: dacă acestea se leagă la țesutul cerebral, acest lucru indică prezența virusului rabiei. Aceasta este forma standard de testare în majoritatea țărilor.
  • Testul imunohistochimic direct, rapid (DRIT) este un tip mai nou de testare care poate fi realizat mai ușor în domeniu în părți ale lumii, cu infrastructură de laborator științifică mai puțin dezvoltată.
  • Metodele mai vechi, cele mai puțin utilizate de diagnosticare includ Examinarea histopatologică a țesutului cerebral, si Inocularea directă a șoarecilor vii cu țesut de la pisică, Monitorizarea șoarecilor pentru a vedea dacă dezvoltă semne de rabie.

Rabies în tratamentul pisicilor

Rabia nu pot fi tratați: Când starea este suspectată, eutanasia este recomandată din două motive. În primul rând, când o pisică are rabie, o moarte incomodă este singurul rezultat posibil, făcând eutanasia singura opțiune umană.

Și în al doilea rând, o pisică cu rabie prezintă un risc grav pentru sănătatea umană, deci de dragul siguranței umane, eutanasia este necesară și poate fi aplicată de autoritățile de control al bolii, cum ar fi CDC.

Concluzie

Toate pisicile din zonele în care sunt prezente rabie ar trebui să fie vaccinate în mod regulat pentru a le proteja împotriva acestei boli teribile, distrugătoare de viață.

Citeste mai mult: Rabies vaccin pentru pisici

întrebări frecvente

Cât de comună este rabia în pisici?

La nivel global, câinii sunt mai frecvent afectați de rabie decât pisicile, dar în SUA, pisicile sunt cele mai comune animale domestice pentru a ridica rabie, cu câteva sute de cazuri de rabie în pisici văzute în fiecare an. Susceptibilitatea lor crescută este probabil cauzată de faptul că pisicile sunt mai puțin vaccinate împotriva rabiei în comparație cu câinii și sunt mult mai probabil să se plimbe liber în mediul rural, întâlnindu-se sălbatic. Pisicile sălbatice pot fi, de asemenea, mai susceptibile, cu pisici rabzice, chiar care merg neobservate, deoarece nu au îngrijitorii care se ocupă de ei.

Poate o pisică interioară să primească rabie? 

Pisicile interioare sunt mai puțin probabil decât pisicile în aer liber să se întâlnească cu sălbăticie care transportă rabie, dar pot avea în continuare contact cu creaturi mici, cum ar fi liliecii care ar putea purta boala, deci există o mică posibilitate de infecție.

Cât timp poate trăi o pisică dacă are rabie?

Perioada de incubație (timpul între mușcăturile de la un animal rub și de a dezvolta semne de rabie) este raportat între 2 și 24 de săptămâni la pisici, cu o medie de 4-6 săptămâni. Majoritatea pisicilor supraviețuiesc doar timp de maxim zece zile după apariția semnelor de rabie, dacă nu sunt mai întâi eutanate.

Pot fi prevenite rabie de pisici?

Vaccinarea rabiei la pisici este foarte eficientă la prevenirea infecției cu rabia și în țările în care este prezent rabie, acest lucru este considerat un vaccin de bază (esențial). O singură doză de vaccinuri de rabie trebuie administrată la vârsta de 12 săptămâni, urmată de un vaccin de rapel un an mai târziu, iar apoi vaccinările repetate trebuie administrate la fiecare 1 - 3 ani, în funcție de fișa tehnică specifică a produsului și, de asemenea, în funcție de animalul local Controlul legislației.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Rabies în pisici: cauze, simptome și prognostic