Simptome și etape de sarcină la cai

O ilustrare a etapelor de sarcină a calului

Caii sunt mamifere, și ca toți mamiferele, dau naștere pentru a trăi niște descendenți care sunt hrăniți pentru prima parte a vieții lor de laptele mamei lor. O mare (un cal de sex feminin) poate produce numai unul mânz pe an. O mare este capabilă să producă a mânz La vârsta de 18 luni, dar este mai sănătos pentru Mare și Foal Dacă Mare are cel puțin patru ani, ca de data aceasta, Mare a atins dimensiunea ei. O mare poate continua să aibă mâneci până când ea este în vârsta de douăzeci de ani. Un armăsar (un cal de sex masculin) poate continua să-și reproducă iesirile în vârsta de douăzeci de ani, deși calitatea spermei lui poate să scadă cât de îmbătrânește.

Foiciile pot sta la aproximativ 30 de minute după naștere. Ei pot nibra iarba, Concentrați-vă sau fân În câteva zile după naștere, deși laptele mamei lor va fi principala sursă de nutriție. Ele pot fi înțărcate de mamele lor încă de la trei luni după naștere, deși mulți crescători aleg să părăsească mai mult iepuri și mâncători. Deși caii de cai ferați și dau naștere fără a atenția unui medic veterinar, multe probleme pot fi eludate prin faptul că armasarul verificat înainte de reproducere, iar Mare verificat și îngrijit corespunzător în timpul perioadei de gestație.

Perioada medie de gestație

Perioada de gestație din cai este de obicei între 330 și 345 de zile sau 11 luni. Unele iepuri vor fi înclinate să se mânze mai devreme sau mai târziu decât media, iar crescătorii vor cunoaște aceste tendințe. Ponies au de obicei o perioadă de gestație mai scurtă decât caii. Într-un mediu natural, armasarul va rasa marele în vara, iar mânca se vor naște în anul următor, în primăvara și începutul verii. Acest lucru asigură că mâncătorii se nasc când pășunatul este abundent și vremea este ușoară.

Marele sunt luate în considerare Polistru sezonier, ceea ce înseamnă că merg în căldură (estrus) și sunt receptivi la un armăsar la perioade regulate în timpul primăverii și vara. Aceste cicluri de estururi sezoniere sunt aproximativ la fiecare trei săptămâni. Cu toate acestea, crescătorii care doresc să manipuleze ciclul de reproducere, astfel că sunt născuți mai devreme în anul (în mod obișnuit în industria de curse de raceroși) vor folosi iluminarea artificială pentru a simula zilele mai lungi de primăvară și vară. Lumina zilei artificiale stimulează creierul marelui pentru a produce hormonii reproductivi necesari pentru a induce Estrus. Acest lucru permite ca iepurile să fie crescute mai devreme și, la rândul său, au o mânzină la începutul anului următor.

Verificarea sarcinii

Dincolo de absența unui ciclu de estrus, Mares nu poate arăta semne vizibile de sarcină pentru primele trei luni. Sarcina poate fi confirmată de ultrasunete după aproximativ două săptămâni după ce a avut loc reproducerea. Testarea sângelui și a urinei se pot face două până la trei luni după concepție. În mod alternativ, un medic veterinar poate fi în măsură să simtă manual embrionul mic în uterul Mare aproximativ șase săptămâni în sarcină prin palparea rectală.

Este important să verificați MARE de un medic veterinar la începutul sarcinii pentru sănătatea ei și sănătatea mânorului ei. Gemenii de cai sunt rar, dar pot duce la abortarea Mare. În cazul în care părurile twin sunt reportate pe termen, există o posibilitate de a pierde ambele. Din acest motiv, este adesea recomandat să "dezactivați" un embrion. Acest lucru se face foarte devreme în timpul sarcinii. Nu este neobișnuit ca o mare să-și piardă o sarcină, așa că este recomandat la testul de ultrasunete, sânge sau urină din nou după aproximativ trei luni. Lucruri cum ar fi verificarea modului în care o mare își scutură capul, aspectul în ochii ei sau în ce mod se mișcă un ac atunci când este ținut peste burtă, nu sunt metode exacte de determinare dacă este ea cu mânz.

Etapele ulterioare ale gestației

După aproximativ trei luni, mânzul se va dezvolta rapid și va începe să arate ca un cal mic. După aproximativ șase luni, Mare poate începe să fie vizibil gravidă. Mares care au fost împușcați înainte de a arăta o burtă care se extinde mai devreme decât o mare mare. Pe parcursul lunilor rămase, burta Mare va continua să crească pe măsură ce mânzul se apropie de data de furtună. Cu aproximativ două săptămâni înainte de data scadenței, uder-ul Mare va începe să se extindă și să înceapă producerea unui fluid galben lipicios.

După aproximativ 315 de zile de sarcină, un proprietar ar trebui să urmărească îndeaproape Mare pentru semne iminente de folie. De exemplu, lichidul gălbui se va transforma în primul lapte sau colostru. UDER poate picura, iar mușchii din jurul capului ei vor deveni mai relaxați. Burta ei poate părea să scadă, deoarece pozițiile de mânzime pentru naștere. În acest moment, nașterea este iminentă, iar Mare trebuie verificată frecvent pentru semne de folie. La scurt timp înainte de naștere, Mare va părea neliniștită, poate laba la sol și va verifica părțile (similare cu Simptomele colicii). Ea ar trebui să fie blocată într-un stand mare, curat, de preferințăCickled cu paie. Marea poate să se culce și să se ridice în mod repetat, dar va da naștere la culcare. În primul rând, sacul amniotic poate fi vizibil, iar apoi copitele frontale din Foal și nasul. Foaia este în mod normal îmbinată în câteva minute în această etapă.

Ocazional, un mânz este "Breech" sau sa născut în primul rând, sau unul sau ambele premii pot fi îndoite. Uneori, Mare sau Foal sunt răniți în timpul procesului de naștere sau au alte probleme care necesită o atenție profesională. Veterinarul dvs. ar trebui să verifice Mare și Foal cu atenție la scurt timp după ce mânzul a sosit.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Nașterea unui mânz: ceea ce căutăm și ce facemUniversitatea din Pennsylvania, Școala de Medicină Veterinară

  2. Echipa de reproducere de la concepție la naștereAsociația Americană a Practicanților Equine

  3. Ciclul de reproducere la cai - Management și Nutriție - Manual veterinarManualul veterinar, 2020

  4. Determinarea sarcinii la caiManualul veterinar

  5. Marea și haina de așteptare. Canberra Equine Spital, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Simptome și etape de sarcină la cai