Ce trebuie să știți despre iluminarea acvariului

Acvariul de întreținere redusă

Aquarium Iluminat este atât o caracteristică de design, cât și o necesitate practică. Iluminarea moale interioară a unui acvariu luminată îl face un element frumos de decor de cameră. Și atât peștele, cât și plantele vii din acvariul dvs necesită lumină să prospere. Dar determinarea cât de multă lumină au nevoie de pește și plante și controlul acestei cantități, pot fi complicate.

Cât de multă lumină este necesară?

În general, majoritatea acvariilor necesită opt până la 12 ore de lumină în fiecare zi (10 ore este un bun punct de plecare), furnizat de luminile de acvariu. Dar aceasta este o gamă largă și determinând cât timp luminile dvs. de acvariu trebuie să fie activate în fiecare zi depind de mai mulți factori:

Nevoile de lumină pentru plantele acvatice vii

Un motiv principal pentru utilizarea iluminării de acvariu suplimentar este de a oferi lumina necesară pentru plantele acvatice vii pentru a-și îndeplini fotosinteza necesară. La fel ca plantele pe bază de terenuri, plantele acvatice utilizează lumină pentru a sintetiza alimentele din dioxid de carbon și apă și obțin această lumină atât din lumina camerei ambientale, cât și din iluminarea suplimentară a acvariului.

Dacă există Plante vii în acvariu, Perioada suplimentară de iluminare va trebui, probabil, să fie maximizată. Plantele necesită până la 12 ore de lumină pe zi, dar durata precisă va depinde de configurarea acvariului și de speciile de plante. Dacă, pe de altă parte, rezervorul dvs. nu are plante acvatice vii, nevoile dvs. de iluminat vor fi mai puțin - numai ceea ce este necesar pentru pește.

De obicei, se recomandă ca plantele acvatice din acvariul dvs. să fie potrivite cu tipul de pește pe care îl păstrați: Plante tropicale pentru acvariile de pește tropical- Temperaturi de apă rece Pentru acvarii cu specii de apă rece. Nivelurile de lumină ar trebui, de asemenea, alese pentru a se potrivi cu mediul natural al plantelor.

Plante tropicale care vor prospera de aproximativ 12 ore de lumină în fiecare zi, pe tot parcursul anului, includ plantele de banane, amazon, java și apă. Plantele de apă rece care fac cel mai bine cu variațiile sezoniere ale nivelului luminii includ Anubias Specii și Tiger Lotus.

Cand tu Introduceți noi plante vii la acvariul dvs, Cel mai bine este să lăsați lumina mai lungă - aceasta dă plantelor o șansă mai bună de a se rădăcina și de a crește viguros atunci când sunt stabilite.

Iluminarea camerei ambientale

Determinarea duratei de timp pentru a rula luminile de acvariu va depinde de cât de mult lumina ambientală este deja în cameră. Este chiar posibil ca să nu aveți nevoie de iluminare suplimentară, dacă, de exemplu, acvariul dvs. se află într-o șezlong strălucitoare cu o mulțime de ferestre sau o cameră de familie activă, unde luminile de tavan și lămpile sunt în cea mai mare parte a timpului. Iluminarea camerei ambientale este adesea mai degrabă indirectă, iar șansele sunt bune că, indiferent cât de multă lumină este deja prezentă în cameră, va trebui să executați lumini de acvariu în fiecare zi. Dar o cameră cu iluminare ambientală bună nu va avea nevoie de 12 ore de lumini de acvariu.

Este, de asemenea, bun să lași iluminarea acvariului mai lungă în timpul iernii atunci când lumina naturală este mai mică datorită sezonului. Aceasta va promova o mai bună creștere și plante de acvariu sănătoase. După cum se prelungește zilele, perioada de iluminare a acvariului poate fi scurtată.

Nevoile de lumină pentru diferite specii de pești

Când vine vorba de pește, iluminarea acvariului este în mare parte despre tine, nu ei. Iluminarea într-un acvariu vă face mai ușor să vă vedeți și să vă bucurați de pește, dar de obicei nu afectează peștele atât de mult. Natura unui acvariu, cu cele patru laturi de sticlă și dimensiuni relativ mici, înseamnă că majoritatea peștilor primesc mai multă lumină decât în ​​setările naturale, indiferent dacă utilizați sau nu lumini suplimentare. Majoritatea peștilor nu vă deranjează să obțineți mai multă lumină.

Câteva specii, cum ar fi cichlidele și tetras, prosperă pe mai puțină lumină, iar pentru acestea, prea multă iluminare a acvariului poate afecta negativ.

Luați în considerare condițiile pe care o specie o experimentează în sălbăticie atunci când se determină cât de mult este nevoie de iluminare suplimentară, dacă este cazul,. Peștii tropicali au evoluat în condiții care au oferit aproximativ 12 ore de lumină în fiecare zi, astfel încât logica sugerează că un acvariu cu pește tropical va avea nevoie de o combinație de iluminare ambientală și de acvariu timp de aproximativ jumătate din zi.

Pe de altă parte, speciile de apă rece, cum ar fi goldfish, minnows, ricefish și danios (zebrafish) provin din zone climatice temperate unde orele de lumină variază în funcție de sezon. Pentru aceste pești, ați putea dori să modificați cantitatea de lumină pe parcursul anului. Pentru a crea un mediu mai natural, se potrivesc cu lungimea de iluminare a acvariului la ceea ce experiența speciilor în mediul său natal.

Niveluri de lumină și alge

Dacă în exces alge este o problemă în acvariu, un factor care contribuie este de obicei prea mare. Prea multă lumină provoacă creșterea mai multor alge. Reduceți timpul când luminile de acvariu sunt la opt ore sau puțin mai puțin, dacă este necesar, pentru a reduce creșterea algelor.

De aceea, nivelurile de alge pot, prin urmare, să vă ajute să determinați dacă nivelurile dvs. de iluminat sunt adecvate. Dacă începeți să vedeți alge excesive, scurtați perioadele de lumină pentru a întârzia creșterea algelor. Dar amintiți-vă, nu doriți să aveți prea puțină lumină pentru plantele de acvariu,

Lumina directă a soarelui tinde să creeze mai multe alge decât lumina artificială. Un acvariu în apropierea unei ferestre însorite poate necesita o iluminare mai puțin suplimentară decât una pe un perete interior.

Controlul iluminării în acvariu

Cel mai mare obstacol în calea menținerii unei perioade uniforme de iluminare a acvariului este că proprietarii consideră că este dificil să porniți și opriți luminile în același timp în fiecare zi. Din fericire, există o modalitate ieftină și ușoară de a remedia această problemă. Achiziționați un cronometru on-off și conectați unitatea de iluminat în ea. Setați orele ON și OFF pentru a obține perioada dorită de lumină. Timerii On-off sunt foarte recomandați pentru toți proprietarii acvariului.

Aquarium Lumini și căldură

Amintiți-vă că luminile de acvariu pot să producă numai lumină - dar mulți produc căldură și uneori o mulțime de ea. Tipurile de iluminare care produc căldură includ halogenura incandescentă, vho-fluorescentă și metalică. În acvariile mai mici, aceste tipuri pot provoca o creștere semnificativă a temperaturii apei, uneori suficiente pentru a vă ucide peștele și plantele. Dacă utilizați unul dintre aceste tipuri de lumini, asigurați-vă că monitorizați în mod constant temperatura apei și evitați să părăsiți luminile peste noapte.

Luminile fluorescente standard produc lumină mai rece și sunt o alegere mai bună pentru majoritatea acvariilor. Le puteți lăsa pe perioade lungi fără pericol, iar multe pești tropicali și plante se dezvoltă sub iluminarea fluorescentă. Dioda emițătoare de lumină (LED-uri) vin într-o varietate de culori și sunt ieftine pentru a alerga și sunt răcoroase în funcțiune.

Sfaturi de iluminat de acvariu

Plantele acvatice adevărate trebuie să fie umede în orice moment sau altfel ar putea muri. Nu le conduceți sub apă curentă, clorul poate deteriora sau chiar ucide plantele. Dacă vedeți un șlam albicios pe plante, acest strat slim este bacterii bune. Peștele mănâncă-o, este în întregime naturală și face parte din ceea ce păstrează un acvariu în homeostază.

Asigurați-vă că plantele vii sunt bine ancorate în substrat. Nu plantați în păduri mari (ciorchini sau aglomerări). Plantele au nevoie de spațiu pentru a crește și a obține o lumină completă pe toate ramurile și frunzele. Peștele dvs. ar trebui să poată înota curat în jurul și prin plantele dvs. de acvariu.

Multe plante de acvariu pot crește numerele lor în mod natural. Vallisneria și plantele similare trimit alergători sub substrat, care apoi germează lângă planta-mamă. Puteți tăia alergătorii și replantați-i să înceapă o nouă groapă.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Componente de acvariu: IluminatFlorida Departamentul de Agricultură și Servicii de Consumer, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Ce trebuie să știți despre iluminarea acvariului