Mudi: profil de rasa de caini

Mudi câine ședinței în iarbă

O rasă de herding maghiară, mudi este o rasă inteligentă și agilă care servește atât ca un câine de fermă versatilă, cât și un protector loial al familiei sale. Aceste câini alerți și puternici sunt suficient de curajoși pentru a purta animalele cele mai încăpățânate în timp ce stăteau pe casele lor, fără a fi nevoie de o natură prea agresivă. Sunt câini de lucru multi-talentați, care fac încă animale de familie blânde, loiale.

Privire de ansamblu de rasă

Grup: Herding

Greutate: 18 până la 29 de lire sterline

Înălţime: 15 până la 18 ani.5 inci

Palton: Scurte și drepte pe fața și partea din față a picioarelor, ondulate în cursul întregului corp

Culorile straturilor: Negru, maro, gri, gri-maro, alb, merle

Speranța de viață: 12 până la 14 ani

Caracteristicile mudi

Nivelul de afecțiuneÎnalt
PrietenieMediu
Copil prietenosÎnalt
Prietenos cu animalele de companieMediu
Nevoi de exercițiiÎnalt
JucăușăÎnalt
Nivel de energieÎnalt
TrainitateÎnalt
InteligențăÎnalt
Tendința de a blocaÎnalt
Cantitatea de vărsareMediu

Istoria mudi

Un câine de vânătoare de dimensiuni medii care găzduiește din Ungaria, câinele Mudi a fost în jurul secolului al XIX-lea. Numele original pentru maghiari, maghiarii, a început să mențină cântece în jurul valorii de sfârșitul secolului al IX-lea - la acel moment, rasa a fost grupată doar în două categorii, mari sau mici, deoarece reproducerea peigreei și clasificarea câinilor nu au început până la a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Se crede că rasa a evoluat de la cruci de rasele Puli, Pumii și Germană Spitz. La reproducere, câinii mici au fost de obicei împărțiți de la cele mai mari și interbred. Muidi împărtășește istoria timpurie atât cu PUMI, cât și cu Puli.

Cândva în jurul anului 1930, dr. Deszö Fényesi, care a fost director al Muzeului din Balassagyarmat, a fost unul dintre primii crescători care au început reproducerea micului Mudi Sheepdog separat. El a fost creditat pentru numirea rasei, care a fost recunoscută oficial până în 1936.

Al doilea război mondial a afectat sever mai multe rase maghiare - de fapt, unii aproape au dispărut, iar mudiul era deja o rasă rară. În anii 1960, rasa a fost reabilitată și câțiva ani mai târziu, un nou standard de rasă a fost scris de dr. Zoltan Balassy atunci când solicită recunoașterea FCI (principalele diferențe dintre standardul inițial și cele noi au fost acceptate dimensiuni și culori). Noul standard de rasă a fost aprobat în 1966, dar puțini au rămas interesați de câinii de creștere Mudi - care rămâne în continuare astăzi.

Cu toate acestea, restabilirea rasei a continuat în următoarele câteva decenii, iar un alt standard nou a fost scris din nou în 2000 pentru a include unele dintre culorile originale - în 2004, mudiul a apărut pe o ștampilă de poștă maghiară pentru a onora câinii, care sunt considerate comorile naționale și au fost înregistrate și în Serviciul de Fundație în același an. Mudi este în prezent singura rasă de hrănire care include culoarea de merle și, precum și câinii solizi de culoare albă.

Astăzi, mudiul rămâne foarte rar - nu mai sunt mai mult de câteva mii de mudi mondial, cu cele mai mari numere fiind în Ungaria, urmate de Finlanda. Rasa este rară în alte părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite, Europa și Canada. Cu toate acestea, acești câini sunt încă o rasă de lucru căutată și sunt mai fericiți atunci când se răstoarnă atât bovine, cât și oile - rasa încă efective cu ciobanești maghiari și turmele lor care conțin până la 500 de oi.

MUDI a fost, de asemenea, folosit ca câine de căutare și salvare atât în ​​Finlanda, cât și în Statele Unite. Rasa excelează la agilitate, ascultare și flyball, printre alte sporturi de câine - au fost eligibili să concureze în evenimente de companie din 2008 și, mai recent, au fost aprobate pentru a concura în clasa diverse, în vigoare 27 iunie 2018, reprezentată de Clubul Mudi al Americii.

Mudi Care

Mudi este considerat o rasă de întreținere completă, care este ușor de îngrijit. Ele necesită doar băi ocazionale, pieptănate sau periaj pentru a îndepărta părul mort și îngrijirea de unghii de rutină. Mudiul este o pantoză medie.

Cu toate acestea, mudiul este un câine foarte energic, jucăuș, și va necesita o curte împrejmuită și plimbări (sau runde) pentru exerciții zilnice. Ele pot fi un partener de familie relaxat, afectiv, în interior, atâta timp cât au primit suficiente exerciții pe tot parcursul zilei - pot fi răutăcioase atunci când au o energie prea mare și au o încântare pentru săpare (și sărituri). Îi place să ruleze și să exceleze la jocuri, inclusiv Flyball și Frisbee.

Mudi este o rasă vocală și de alertă care este adaptabilă și dornică să vă mulțumească, astfel încât acestea sunt foarte instrabile (și vor trebui să fie învățate să nu latine în mod inutil). Ele sunt, de asemenea, precaute de străini și, prin urmare, pot face vegheri excelente, mai ales pentru că sunt întotdeauna entuziasmați de a avea un loc de muncă de făcut. Ele sunt, în general, prietenoase cu alte animale de companie și fac un tovarăș blând, afectuos pentru copii și familii, atâta timp cât au fost instruiți și socializați în mod corespunzător.

Probleme comune de sănătate

MUMI este o rasă sănătoasă generală, dar unii dintre acești câini au fost afectați de afecțiuni cum ar fi şold și cot dispăsia și anumite condiții oculare.

Dieta și nutriția

Muidi ar trebui să funcționeze bine cu o hrană pentru câini de câine de înaltă calitate din punct de vedere comercial sau de înaltă calitate (sub supraveghere veterinară). Apa proaspătă, curată ar trebui să fie disponibilă în orice moment. Ca și în cazul tuturor raselor, tratamentele ar trebui să fie date în mod moderat, iar dieta lor ar trebui să fie controlată pentru a evita câștigul în greutate sau problemele legate de obezitate.

Câini ciobănesc pentru animalele de vânătoare
PROS
  • Protecția cercului lor interior

  • Afectuos și prietenos cu familia

Contra
  • Tendința de a bloca

  • Poate fi agresiv dacă nu este socializat

Unde să adoptați sau să cumpărați un mudi

Asigurați-vă că ați verificat adăposturile locale de animale și grupurile de salvare pentru câinii Mudi care au nevoie de o casă pentru totdeauna. Deoarece acestea sunt rare rare, organizații naționale de salvare, cum ar fi Clubul Mudi al Americii poate fi o sursă utilă de informații pentru a vă ajuta să găsiți noul dvs. cel mai bun prieten.

Mai multe rase de câine și cercetări suplimentare

Asigurați-vă că faceți temele la alegerea unei rase de câine. Discutați cu alți proprietari de mudi, crescători de renume și grupuri de salvare pentru a afla mai multe despre această rasă particulară și îngrijirea lor. Există o varietate de rase de câini, Și cu o mică cercetare, puteți fi siguri că veți găsi câinele drept pentru a aduce acasă.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre câini similari, luați în considerare aceste alte rase:

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Mudi: profil de rasa de caini