Înțelegerea și îngrijirea măgărilor și a mării

Fata caucaziană petting măgar în câmp

Se estimează că sunt de 50 de milioane de măgărițe (Equus Asinus) și cât mai mulți muieli din întreaga lume. Acestea pot fi folosite pentru astfel de aplicații ca și călărie, de conducere, protecție, de protecție, de companie, de reproducere și de formare viței. Măgari și coami nu sunt caii mici. Ele au diferențe anatomice și fiziologice în comparație cu caii și îngrijirea lor necesită o considerație specială. Diferențele structurale comparativ cu caii înseamnă că acestea necesită specializate Tack și ham pentru călărie și conducere.

Terminologie

  • Jack: măgar de sex masculin
  • Jennet sau Jenny (ambele pronunțate la fel): măgar feminin
  • Măgar Gelding: Măgar masculin castrat
  • MULE: Descendentul împerecherii unei cricuri cu a Mare (iapa)
  • Hinny: Descendentul împerecherii unui a armăsar (cal de sex masculin) cu un jennet

Animalele mature pot fi desemnate în continuare în următoarele clasificări bazate pe înălțimea măsurată la greabăn:

  • Miniatura: sub 36 de centimetri
  • Standard mic: de la 36.01 până la 48 de centimetri
  • Standard mare: peste 48 de centimetri și sub 54 de centimetri pentru femele - peste 48 de centimetri și sub 56 de centimetri pentru cricuri și geldings
  • Mammoth: 54 inci sau peste pentru femele și 56 de centimetri sau peste bărbat

Diferențe anatomice

  1. O brazdă jugulară ascunsă (locul în care sunt luate eșantioane de sânge sau sunt date tranchilizante). Musculatura coli cutanată este mult mai groasă decât în ​​cal și ascunde treimea mijlocie a venei jugulare. Este mai ușor să găsiți treimea superioară a jugulului.
  2. Ductul nasolacrimal al măgarului este situat pe flacăra năsului, mai degrabă decât pe podeaua năsului, așa cum este în cal.

Gestionarea nutriției și a pășunilor

Măgilele permise să apară liber pe pășunile bogate pot fi predispuse la obezitate, laminită (fondator) și hiperlipidemie (exces de grăsime în sânge). La calcularea cerințelor energetice ale măgarului dvs., este important să știți că greutatea corporală nu poate fi estimată folosind o circumferință Greutate bandă destinate caii. Starea corpului Scorul de măgari va necesita, de asemenea, o mentalitate diferită de cea utilizată cu caii, deoarece măgarii depun grăsime într-o oarecare măsură diferită de cai.

Măgari pot fi alternate cu bovine și oi pe pășune. Acest management ajută la maximizarea utilizării pășunilor și reduce apariția paraziților, deoarece paraziții nu sunt în general împărțite între specii. Pășunile de ovine și / sau bovine după măgari consumă iarba rămasă împreună cu larvele eclozate care au migrat de la scaunul scaunului până la lamele de iarbă. Măgari creează în mod obișnuit o zonă în care pot lua praf și / sau băi de nisip în timpul vremii calde.

Măgari și mules ar trebui să aibă întotdeauna acces la apă curată și sare. Sarea liberă este preferată față de un bloc de sare, deoarece va consuma un volum mai mare de sare liberă decât de la un bloc, în special în temperaturi de grad zero. Cele mai multe animale vor consuma oriunde de la 10 la 25 de litri de apă pe zi. Zăpada nu va oferi aceste animale suficiente pentru a-și satisface nevoile. Aveți grijă să se asigure o alimentare respinsă a apei în temperaturi ambientale sub 0 ° C.

Genetica si cresterea

Caii au 64 de cromozomi, în timp ce măgarii au 62. Când caii și măgari sunt împerecheați, descendenții de catâr au 63 de cromozomi. Perioada de gestație din măgari este de 12 luni în medie, dar poate varia de la 11 la 14 luni. În ciuda faptului că este considerat steril, mucegai și hinnies de mare vor avea cicluri ESTRUS. Aceste cicluri pot fi regulate sau neregulate și variabile. Hanii de sex feminin și mules pot fi folosite ca destinatari de transfer de embrioni, dar trebuie să se acorde atenție compatibilității donatorului și destinatarului. Au fost documentate cazuri de fertilitate în catârul feminin, dar nu în feminina hinny. Un raport din partea Marocului indică faptul că o Mule Mare a produs un mânz cu 62 de cromozomi. Celulele din Mule Mare erau un mozaic, unii care transportă 63 de cromozomi, în timp ce alții au purtat 62 de ani. Foaia are 62 de ani și se crede că este forță de un măgar. Acesta este al patrulea catol feminin care trebuie confirmat a fi fertil.

Intactoarele de sex masculin și muiele pot fi destul de "asemănătoare armăsarului" sau agresiv în comportament. Dacă acestea nu sunt utilizate în scopuri de reproducere sau ca teaser, este foarte recomandat să fie castrați. Castrarea trebuie să fie efectuată de un medic veterinar.

Paraziți

Măgari și mules pot fi, de asemenea, infestate de ectoparaziți (paraziți ai pielii), cum ar fi muște, păduchi, căpușe, acarieni și avioane. Pentru mai multe informații despre păduchi pe cai se referă la. Omafra.Gov.pe.CA / English / Stofe / Horse / Fapte / Info_lice.HTM.

Parazitele interne care afectează măgarii și catilele sunt tipice pentru alte specii Equiv și, prin urmare, recomandările pentru control și tratament sunt cele pe care le folosim pentru cai. Cu toate acestea, viermele plănuite sunt raportate ca fiind mai frecvente în măgari decât caii. Un program cuprinzător de control al parazitului ar trebui să includă gestionarea pășunilor și salubritatea mediului și administrarea obișnuită a municipiului antihelmintic. Efectuarea numărului de ouă de rutină FECAL va contribui la determinarea eficacității programelor de tratament și de control. Anthelmintics ar trebui să fie ales conștiincios, iar utilizarea lor ar trebui să fie rotită lent pentru a reduce apariția rezistenței. Este recomandată o rotație lentă a viermilor (același viermer pentru un an sau mai mult). Medicul veterinar vă poate ajuta să determinați programul corect de control al parazitului pentru dvs.

Citări:

  • Svendsen Ed. Manualul profesionist al măgarului. Anglia: grupul de tipărire suverană, 1989.
  • Burnham Sl. Diferențele anatomice ale măgarului și ale catârnului. Procedurile din cea de-a 48-a convenție AAEP 2002: 102-109.
  • Peregrine A. (2003) Comunicare personală.
  • Măgarul. Alberta Agricultură, Alimentație și Dezvoltare Rurală http: // www1.Agric.Gov.Ab.CA / $ Departamentul / DeptDocs.NSF / ALL / AGDEX598
  • Fowler J. Trimirea picioarelor de măgar. Educație veterinară de ecvină 1995-7: 18-21.
  • Jackson J. Hooves în formă naturală. MULES ȘI MAI MULTE 1998-8 (12): 68-69.
  • Taylor Ts, Matthews NS, Blanchard TL. Introducere la măgari în SUA, Assologie Elementară. Colegiul Universitar Texas A & M din Medicina Veterinară
  • http: // Donkeyandmule.COM
  • Kay G. Un mânz de la un catâr în Maroc. VET RECORD 2003-152 (3): 92.

Autori: Heather McClinchey MSX-Jeffrey Sankey, BSC, Ontario Veterinar College, Inversitate de Guelph, Guelph, Ontario, Canada și Dr. Bob Wright, Ontario Ministerul Agriculturii și Alimentelor, Fergus, Ontario, Canada

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Înțelegerea și îngrijirea măgărilor și a mării