Gingivită la câini: prevenirea și tratamentul științific

Gingivita este o problemă de sănătate orală care provoacă gingii inflamate și uneori sângerare. Gingivita la câini este una dintre cele mai frecvente boli, cu o prevalență estimată fiind de aproximativ 50-70% (Harvey, și colab. 1995). Aceste tipuri de condiții orale la câini sunt cele mai bine împiedicate prin atenuarea nivelurilor de tartru și placă din gură. Este important nu numai de dragul sănătății generale ale puilor, ci și pentru că aceste bacterii orale poate transfera la oameni de asemenea (Yamasaki și colab. 2012).

Este normal ca placa să se formeze pe dinții caninei - acesta este rezultatul reziduurilor alimentare și zahărului fiind lăsate în urmă după ingestie. Aceste rămășițe alimentare reacționează cu bacteriile și enzimele naturale în gură pentru a forma placă, văzută și simțită ca o peliculă subțire peste dinți și limbă. În acest moment, dinții câinelui trebuie curățate Pentru a evita alte complicații.

Dacă nu este îndepărtat, placă se construiește și se întărește pentru a deveni tartru, următoarea etapă a stării orale. Tartarul se poate întări, prins în bacterii periculoase, care se mănâncă încet la smalțul dinților câinelui și poate în cele din urmă să se deterioreze sănătatea oaselor, afectând falca și provocând deteriorări ireversibile și afectează sănătatea generală a animalului (Changin, și colab. 2015).

În timp ce bolile orale canine pot provoca suficientă disconfort în viața animalelor de companie, diagnosticul de gingivită la câini a fost, de asemenea, legat de sănătatea săracă a organelor. Bacteriile în tartrul construit și placă găsite în gură sunt înghițite și împărtășite cu organe vitale în organism, cum ar fi inima, ficatul și rinichii (Stella, și colab. 2018; Glickman și colab. 2011). Bacteriile din gură pot intra în sânge. Ceea ce înseamnă că gingivita canină care nu este netratată ar putea duce la deteriorarea sănătății cardiovasculare.

Semne de gingivită la câini

Mulți veterinari găsesc semne timpurii de gingivită de câine la vârsta de trei ani, iar în unele rase chiar mai devreme. În mod surprinzător, mulți câini de această vârstă vor arăta cel puțin o formă de probleme dentare, deoarece afectează aproximativ 80% din canini. La vizita anuală sau bianuală a câinelui dvs. la biroul VET, personalul va căuta orice număr de semne de avertizare cu o supraveghere de rutină a dinților puii.

În timp ce aparițiile izolate ale acestor simptome sau probleme nu ar trebui să provoace prea multă îngrijorare, oricare ar fi putut înțelege simultan o dezvoltare severă de gingivită cu acțiuni imediate care trebuie să aibă loc. Mai jos sunt unele dintre cele mai frecvente semne și exemple de gingivită la fotografiile câinilor pentru referința dvs.

Umflate gingii pe un câine
Umflate gingii.

Umflate gingii. Când corpul simte infecția, sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva bacteriilor nedorite prin inundarea zonelor afectate. În cazul gingivitei, acesta este gingiile, care devin umflate ca urmare a anticorpilor care saturați regiunea, după cum puteți vedea în imaginea de mai sus.

Respiratie urat mirositoare. Suprapopularea bacteriilor din gură provoacă mai mult decât doar ".& # 8221; Respirația rea ​​dintr-o stare de sănătate dentară mai gravă este mai vizibilă și este adesea primul semn de degradare sau degradare a sănătății orale în animalul dvs. de companie.

Dinți galbeni pe un câine
Dinți galbeni.

Dinți galbeni. A construit tartarul va da dinților câinelui tău nuanța lor nesănătoasă. Cazurile severe de gingivită pot lăsa dinții foarte întunecate galben sau maro, după cum vedeți în fotografia de mai sus a unui caz sever.

Recuperarea gingiilor pe un câine
Recuperarea gingiilor. @MaripoSaveterinarywellness

Recuperarea gingiilor. Ca stive de tartare întărite, gingiile încep să se retragă, slăbind puterea dinților pe care o protejează și susține în mod obișnuit. Gingii încep să se retragă vizibil ca în exemplul de mai sus.

Gingii de sângerare pe un câine
Gingii de sângerare.

Sângerare. Odată ce gingiile inflamate sunt iritate - fie de la consumul sau periajul - poate apărea sânge. Diferite etape de sângerare a gingiei pot fi văzute, oriunde de la semne de sângerare potențială la sânge real găsit în gura câinelui tău.

Lipsa poftei de mâncare. Gingivita poate fi dureroasă și, prin urmare, poate provoca un câine să evite să mănânce. Unii câini pot continua să fie foame, dar în schimb "joacă" cu alimentele lor tentativ. Poate că ridică bucăți mici de kible din castron și odihnește-o pe podeaua bucătăriei. Cu toate acestea, durerea cauzată de gingivită ar putea duce la o lipsă de apetit, în întregime.

Dinte de la un câine
Dinte dinte.

Dinți liberi / rupeți. Adesea, un semn al unui caz mai sever de gingivită, dinții liberi poate semnala că boala gingiilor își desfășoară deja calea spre rădăcinile dinților câinelui. În mai multe etape progresate, dinții pot începe chiar și frânarea.

Prevenirea gingivitei la câini

Cel mai bun tratament pentru orice afecțiune sau condiție este întotdeauna prevenirea. Orice număr de metode preventive poate fi combinat pentru a promova sănătatea orală la câini și ceea ce poate lucra pentru un proprietar și partenerul lor loial, poate să nu fie ideal în gospodăria dvs. Cheia este de a găsi ceva care funcționează și se angajează. Oricare dintre următoarele tactici sunt un început excelent la promovarea gingiilor sănătoase în câinele dvs. și evitarea gingivitei.

Suplimente naturale

Toate aceste suplimente naturale își îndeplinesc propriile acțiuni unice de salvgardare împotriva infecției și inflamației, precum și promovarea unui sistem imunitar stealth în câinele dvs.

1. Probiotice

Probioticele sunt bacterii bune care pot învinge bacteriile dăunătoare în gură, împiedicând astfel gingivita (Chatterjee și colab. 2011). Probioticele se leagă la dinți și reglează nivelul pH-ului gurii, restabilind și încurajarea sănătății gurii. Studiile le-au demonstrat că sunt foarte eficiente pentru combaterea tuturor tipurilor de bacterii gurii și a bolilor parodontale (Deepa, și colab. 2009).

Cei mai mulți dintre noi se gândesc la iaurt atunci când auzim sau vedem cuvântul probiotics, iar în timp ce un iaurt grecesc nedeterminat în moderare este perfect pentru majoritatea câinilor, iaurtul face mai mult pentru a promova un intestin sănătos decât un set sănătos de gingii. În plus, este dificil să oferim suficiente bacterii bune prin iaurt fără o cantitate mare de calorii.

Mulți recomandă o completare a legumelor fermentate (e.G. Kimchi) Pentru mesele câinilor dvs., deoarece acestea au o sursă saturată de probiotice fără produse lactate suplimentare, care pot supăra stomacul unui animal și este o alergie comună la câini. Un alt probiotic mare este Kefir, sau lapte fermentat, care poate acționa ca o apă de gură cu siguranță. Din nou, numărați întotdeauna caloriile acestor alimente, în special lapte, pentru că este ușor să vă depășiți animalul de companie.

Pentru o aplicare mai ușoară, încercați să adăugați unele la o sticlă de apă și să faceți câteva spray-uri rapide pe dinții și gingiile animalului. Probabil că nu se bucură de procedură, dar este mai bine decât procedurile medicale Gingivită ar putea duce la. Unii proprietari jură, de asemenea, prin suplimente precum plachofofofofofofoff, care este revendicată de producător să fie recomandată și benefică pentru sănătatea orală. Se pare că este bine revizuit; Cu toate acestea, nu avem dovezi reale cu privire la eficacitatea ei, așa că aș recomanda să discutăm acest lucru cu VET dvs.

În cele din urmă, există Suplimente probiotice pentru câini care au cea mai mare concentrație de bacterii bune cu cea mai mică cantitate de calorii. Studiile au arătat că acestea sunt susceptibile de a oferi cele mai bune rezultate în ceea ce privește îmbunătățirea florei Gut a câinelui, care poate duce ulterior la o mai bună sănătate orală.

Compoziția chimică a uleiului de nucă de cocos
Compoziția uleiului de nucă de cocos.

2. Ulei de cocos

Un ulei natural antiinflamator, de nucă de cocos este suficient de blând încât poate fi consumat sau aplicat local. De asemenea, păstrează pielea și acoperă sănătatea, un bonus pe măsură ce setați obiective pentru a atenua și / sau a preveni gingivita în animalul dvs. de companie.

O serie de studii au arătat că uleiul de nucă de cocos poate fi extrem de eficient în îmbunătățirea sănătății orale și prevenirea bolilor (Shanbhag și colab. 2017; Naseem și colab. 2017). Cu toate acestea, majoritatea acestor studii au analizat o practică de tragere a uleiului, & # 8221; care ar fi dificil dacă nu este imposibil de a face cu un câine. Dacă doar un consum de ulei de nucă de cocos este eficient, este neclar și putem presupune doar că aplicarea acestuia pe punctul de vedere Mai Ajutor.

3. acizi grasi omega-3

La fel ca uleiul de cocos, acizii grași omega-3 sunt un supliment excelent pentru câinii care ajută la combaterea infecției și inflamației, două aspecte-cheie pentru cei care suferă de gingivită. Ca supliment preventiv, Sticle de ulei de pește sau pilule concepute pentru câini păstrează sistemul imunitar în condiția de lucru superioară.

Există studii care au arătat corelarea directă cu o sănătate dentară mai bună și prevenirea și tratamentul mai ieftin al bolilor parodontale utilizând suplimente omega-3 (Chee, și colab. 2016; Naqvi, și colab. 2012). Această cercetare demonstrează, de asemenea, că utilizarea Omega-3 ajută nu numai cu abordarea problemelor actuale de sănătate orală, ci și previne alte boli cronice asociate cu inflamația.

4. Ascophyllum nodosum

Un tratament mult mai puțin cunoscut și în general nepopular pentru o varietate de probleme de sănătate orală, Ascophyllum nodosum a fost demonstrat în studiile cu câini care urmează să fie benefice pentru prevenirea plăcii și îmbunătățirea câtorva indici de sănătate dentară (Gawor, și colab. 2018). Acest studiu recent a demonstrat, în special, aceste rezultate după o suplimente de 90 de zile cu tratate de kible sau comestibile care conțin această alge marine de apă rece.

Linia de jos: Suplimente, atât produse naturale, cât și cumparate, ar putea fi o modalitate ușoară de a ajuta la prevenirea în continuare a gingivitei. Unele sunt pretinse doar a fi bune, dar altele au fost dovedite științific la locul de muncă, cum ar fi probiotice, omega-3, comestibile cu alge marine de apă rece și ulei de nucă de cocos.

O nouă dietă și mestecați

O nouă dietă și mestecați pentru a trata gingivita la câiniDietele care sunt încărcate cu zaharuri și carbohidrați pot duce la boli dentare, inclusiv gingivită. Bacteriile care există în mod natural în gura câinelui sunt hrăniți de zaharuri și carbohidrați, ducând la o creștere exacerbată și, prin urmare, conducând la construirea de tartare și plăci.

1. Mai puțin / nu Kibble

Există un dezacord între proprietarul PET și comunitățile de îngrijire a animalelor de companie, cu privire la faptul că Kibble poate promova sănătatea orală. În timp ce este adevărat că câinii care mănâncă în mod obișnuit mâncarea tare, uscată au dinți mai curați sau mai albi, chomps Shinier nu sunt neapărat sinonimi cu sănătatea sau o bună igienă.

Alimentele grele necesită mai mult mestecând și gnashing și studiile arată că unele dintre aceste alimente, în special, au grijă de tartrul galben prin zgârierea lui. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, de asemenea, că tătarul construit este, de asemenea, înghițit, iar cu ea bacteriile care pot dezarma încet sănătatea digestivă a animalului de companie.

2. Bulion osoasă, oase brute sau mestecați

După cum sa menționat, gnawing pe suprafețe dure va ajuta câinele dvs. să-și perie în mod natural dinții pe cont propriu. Acesta este un beneficiu esențial pentru a vă oferi oastilor de mestecat pentru a vă bucura. "MEW-Safe" înseamnă oasele care nu vor intra în piese fragile, ascuțite, care nu numai că un pericol de sufocare periculos, ci un șarpe care este înghițit și poate provoca sângerări interne și deteriorarea gâtului sau a intestinelor.

De fapt, mulți veterinari au prudență proprietari și sugerează că nu-și dau niciodată câinelui un os. Cu toate acestea, în ciuda pericolelor, oasele bogate din măduvele de carne de vită sunt o resursă excelentă pentru sănătatea orală a unui câine. Pe de altă parte, oasele peștilor și păsărilor sunt prea fragile și mici pentru a mânca în condiții de siguranță și a fost mai bine evitată.

Actul de mestecare pe un os nu este doar o distracție inerentă pentru câini, ci creează și o multitudine de enzime care atacă și descompune placa și tartrul. Siguranța este o prioritate prin vizionarea continuă a animalului dvs. de companie, cum se bucură de un os, precum și doar lăsându-i să-i spună timp de 10-15 minute la un moment dat. Consultați-vă medicul veterinar înainte de a cumpăra un os de mestecat pentru pooch-ul dvs. sau alegeți mai sigur Câinele dentar tratează in schimb.

Dacă oasele brute par prea riscante și câinele dentare tratează prea scumpe, există mereu bulion osos. Această supa aprobată de canin este bogată în aromă și nutrienți. Cu toate acestea, magazin cu atenție. Suportul osos cumpărat de magazin are adesea aditivi care sunt opusul de ajutor pentru animalul dvs. de companie. Cel mai bun bulion osos este ușor de acasă de către dvs. și este simplu de făcut.

Oasele brute gătite la căldură scăzută pentru câteva ore vor avea ca rezultat un stoc de ingrediente fără mister, puteți adăuga la oricare dintre mesele animalului dvs. de companie. Aici este un sfat: adăugarea unui pic de aciditate, cum ar fi o oțet sau suc de lămâie, la tocilarul Simmering, va ajuta la scoaterea substanțelor nutritive ascunse în oase.

Linia de jos: Ajustarea dietei PET poate fi extrem de benefică în combaterea plăcii, tartrului și gingivitei. Kibble uscate, în special cu anumite ingrediente, iar oasele de mestecat sunt cele mai bune opțiuni.

Un regim săptămânal

1. Periați dinții câinelui cel puțin de două ori pe săptămână

Un regim săptămânal al periajului dinților câinilorPeriajul câinelui este adesea ignorat, dar este esențial. În mod ideal, trebuie să vă spălați o dată pe zi, dar cel puțin, de două ori pe săptămână. Nu utilizați propria pastă de dinți atunci când vă spălați dinții câinelui, deoarece poate provoca disconfort la stomac pentru animalele de companie. În schimb, sunt recomandate rețete specifice caninei, fie magazin cumpărat sau de casă. Sunt multi Pastă de dinți de câini bun a alege din.

Pentru o pastă de dinți de câine DIY, se poate face rapid folosind produse de uz casnic comune, cum ar fi ulei de nucă de cocos, bicarbonat de sodiu și sare. Aceste trei ingrediente acționează ca o bază pentru pastă; Elemente suplimentare pot fi adăugate pentru aromă și / sau miros. Unii proprietari de câini recomandă cuburile de bouill de carne de vită, astfel încât câinele este sigur să se bucure de experiența, în timp ce alții utilizează ierburi tocate, cum ar fi patrunjel sau menta, pentru un finisaj de respirație proaspătă.

În ceea ce privește periuța de dinți, peria de plastic aspră a cele mai multe periuțe de dinți umane nu poate provoca numai disconfortul dvs. de câine - ceea ce va face în mod inevitabil periajul că mult mai dificil ca ei se mișcă și încearcă să fugă - dar poate, de asemenea, să distrugă și câinele gingii, provocând sângerări inutile și dând loc la potențială infecție.

Sunt multi Obrici de dinți de câine ieftine Pe piața special concepută cu dinți canini în minte. Perii moi, dar tact, cu vârfuri realizate din silicon sau microfibre sunt adesea recomandate și aprobate de câine. În mod obișnuit, acestea acționează ca marionete de deget, alunecând pe degetul arătător confortabil și permițând o presiune și o flexibilitate ușoară în timp ce ajungeți și curățați în jurul gurii Puppperului. De asemenea, puteți folosi ceva de genul unei simple pânză pe bază de pânză (ca aceasta).

Dacă vă aflați într-un vârf, o cârpă texturată poate fi tăiată și utilizată. Unii proprietari de animale de companie jură prin tifon, pe care îi recomandă înfășurarea de câteva ori în jurul degetului arătător și apoi "periaj" în mișcarea în sus și în jos pe care o veți avea o periuță tipică de dinți. Oricare dintre aceste elemente poate fi aruncat sau ușor spălat după fiecare utilizare, asigurând că bacteriile nu stau.

2. Evaluați în mod obișnuit culoarea și starea gingiilor, a limbii, a dinților

Adresați-vă medicului veterinar ce să căutați. În mod obișnuit, culorile întunecate ar trebui să ridice steagurile roșii: gingii care sunt roșii întunecate în loc de o umbră roșie roz sau mai ușoară, precum și dinții care sunt galben închis sau chiar maroniu. În plus, deoarece gingivita canină este cea mai clar descrisă ca inflamație gumă, ar trebui să căutați, de asemenea, gingii umflate, umflate.

3. Luați în considerare produsele suplimentare de îngrijire orală

În ciuda opiniilor bloggerilor online și a pieței inundate a produselor de îngrijire a animalelor de companie, nu există nici un mod "drept" sau "greșit" de a avea grijă de dinții câinelui dvs. Ce este cel mai important este faptul că vă îngrijiți dinții animalului dvs. și nu sunteți prea leneși să vă periați, să vă curățați și să le verificați.

Diferiți câini vor răspunde diferit anumitor elemente sau aditivi alimentari. O opțiune populară este o pulbere cu kelp saturat. Puteți să amestecați pur și simplu pulberea cu ulei de nucă de cocos, apă sau o masă de companie. Kelp reacționează cu enzimele din saliva și funcționează la placa construită și tartru. Ajută și la respirația urâtă.

În plus, există spălări ale gurii prietenoase de câine (cum ar fi dentare proaspătă, de exemplu) care pot fi adăugate la castronul de apă. De asemenea, puteți obține șervețele pre-pregătite care se luptă topic pe tartru și placă, precum și jucăriile de mestecare concepute cu sănătatea dinților și a gingiilor. Oricare dintre aceste produse este o adăugare demnă de sistemul de îngrijire orală de îngrijire a câinelui dvs. și poate fi utilizat la orice frecvență preferată, fie o dată pe zi sau o dată pe lună.

Linia de jos: Periajul dinților câinelui este ne-negociabil și esențial pentru prevenirea plăcii, tartrului și gingivitei. Inspectați în mod regulat dinții. Alte produse utilizate în plus față de periaj pot ajuta, de asemenea, cum ar fi apă de gură de câine.

Vizite de rutină la veterinar

Pentru multe afecțiuni, cea mai bună măsură preventivă este să nu treceți niciodată la verificările și întâlnirile de rutină veterinar. Majoritatea veterinarilor recomandă o vizită bi-anuală sau anuală; Cu toate acestea, câinii care sunt mai în vârstă sau au condiții de sănătate ar putea avea nevoie să meargă de până la patru ori pe an. Din fericire pentru dvs. și pentru animalul dvs. de companie, animalele care suferă de o gingivită timpurie sau ușoară sunt adesea tratate ieftin, simplu și eficient la verificarea anuală de rutină cu o curățare generală de dentare canine.

Unele rase de câine sunt predispuse la sănătatea dentară slabă și igienă, cum ar fi podele și multe rase mai mici sau de jucărie (Chihuahuas, Yorkshire Terriers). Câinii, cum ar fi acestea, pot necesita o îngrijire specială. Acest lucru ar putea însemna mai multe vizite la biroul VET pe an sau poate o întâlnire cu medic veterinari care sunt în mod special înzestrați sau instruiți în sănătatea orală canină.

LEGATE DE: 10 sfaturi de îngrijire a dinților de câini pe bază de știință

Tratamentul câinelui Gingivită

Tratamentul gingivitei de câine

Dacă nu ați reușit să împiedicați gingivita în câinele dvs., nu disperați încă - această condiție este destul de comună și adesea observată în stadiile incipiente, care, în general, nu sunt complicate pentru a trata (deși nu sunt plăcute pentru PET). Primul pas este să vizitați un medic veterinar pentru o evaluare și un plan de îngrijire și să verificați în ce etapă a progresiei bolile sunt în prezent. Aici se așteaptă.

Pașii inițiali

1. Diagnostic

Un medic veterinar și personalul lor vor clasifica probabil dinții câinelui dvs. în etape de severitate pentru a determina un plan de tratament. Pentru câinii cu etapa 3 sau 4 probleme orale, pot fi necesare excavarea dinților problematici. Diagnosticul poate necesita mai mult decât o inspecție vizuală. Dacă sunt inițiate raze de sânge sau raze X, nu vă îngrijorați, deoarece aceasta este rutină.

2. Curățarea dinților

Close-up de curățare a câinelui
Close-up de curățare a câinelui.

După verificarea inițială, este posibil ca personalul medicului veterinar să programeze o curățare dentară pentru câinele dvs. Unele curățente pot fi rapide și ușoare; Cu toate acestea, pentru un animal de companie din biroul VET, care suferă de gingivită, acest lucru nu poate fi cazul.

Echipa VET poate anticipa o procedură care durează mai mult de 15 minute și astfel folosește anestezie. Acest lucru este de a vă menține calmul de câine, păstrați atât animalul, cât și personalul sigur, precum și oferirea echipei medicale cele mai bune condiții pentru o curățare dentară de succes și aprofundată.

Pași pentru gingivită moderată până la severă

1. Extracție dentară

Parodontita este o condiție orală severă care poate urma gingivita de câine nediagnosticată sau netratată. Parodontita are loc sub suprafață a gingiilor, atacând rădăcinile dinților și cauzează durere extremă pentru animal. Spre deosebire de gingivită, parodontita nu este ușor tratată sau "inversată". Deoarece boala mănâncă foarte mult la ligamentele care păstrează dinții puternici, sănătoși și intacte, cea mai simplă și mai eficientă metodă de tratament este excavarea dinților afectați.

2. Gingivectomy

Uneori, medicul veterinar poate decide că porțiunile gingiilor animalului sunt prea afectate pentru a păstra intacte. În acest caz, gingiile afectate vor fi îndepărtate cu lame sau lasere în timpul unei intervenții chirurgicale în care câinele va fi puternic sedat. Această procedură se numește gingivectomie și este una dintre cele mai complicate (dar rare) cazuri.

Linia de jos: Gingivita este comună la câini, iar etapele timpurii sunt simple și ușor de tratat în timpul primei vizite ale VET. Etapele mai complicate pot necesita curățarea temeinică, planul de îngrijire mai lungă și chiar extracția dinților sau eliminarea gingiilor.

Îngrijirea post-tratament

În funcție de ceea ce VET și personalul lor recomandă pentru tratament, îngrijirea postoperatorie ar putea implica o ședere peste noapte la biroul medicului veterinar. Acest lucru este de obicei numai după intervenții chirurgicale, dacă acestea erau necesare și sunt doar pentru a se asigura că câinele este pe calea cea bună la recuperare și nu apar complicații în primele 12 ore critice după operație. În acest caz, este posibil ca animalul dvs. de companie să fie, de asemenea, prescris medicamente pentru ameliorarea durerii, precum și un antibacterian sau antiinflamator pentru a asigura vindecarea corespunzătoare.

Gingivită la câini Sfaturi - Prevenirea și tratamentul bazat pe științăProbabil că apetitul câinelui dvs. poate diminua după tratament - fie ca intervenția chirurgicală sau ca o rutină ca o curățare a dinților - deoarece gura lor poate fi o mică licitație. Acest lucru nu este neapărat de îngrijorare dacă nu continuă mai mult și este în plus față de alte simptome, cum ar fi vărsături, sângerări neregulate sau letargie. Puteți să vă ajutați că puii dvs. să ajungă în primele câteva zile de sensibilitate, oferindu-le o dietă pe bază de umedă sau prin hrănirea unor cantități mici direct din mâna ta.

Cea mai importantă instrument de îngrijire a tratamentului post-gingivită este de a crea un plan de sănătate orală pentru animalul dvs. de companie, să-și regleze dieta pentru a include opțiuni mai sănătoase și urmăriți orice semne viitoare de construcție a plăcii sau a gingiilor umflate.

Citiți următorul: 12 probleme care se dezvoltă atunci când ignorați sănătatea dentară a câinelui

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Gingivită la câini: prevenirea și tratamentul științific