Ciclul de azot în acvariu

Ciclul de azot în acvariu

În habitatele ecosistemului natural de cele mai frecvente peste tropical, Prezența unor nivele toxice de compuși care conțin azot este relativ rară. Într-un mediu de acvariu, totuși, există adesea supraîncărcarea și supraaglomerarea într-un spațiu mic, conținute. Aceste medii complet închise sunt favorabile pentru poluarea azotului care poate să se rătăcească sau chiar să vă omoare peștele de acvariu. Iată o prezentare generală a compușilor și proceselor de bază care alcătuiesc ciclul de azot.

Ciclul de azot

Ciclul natural de azot este un ciclu complet în care azotul merge din aer la plante la animale la bacterii și înapoi în aer - un astfel de sistem nu are nevoie de intervenție umană. Într-un acvariu, însă, procesul de azot este mai puțin un ciclu și mai mult o cascadă biochimică care implică degradarea chimică continuă a compușilor azotați din amoniac la nitrit la azot. Nitrații finali sunt apoi preluați de Plante de acvariu sau scos din apă prin alte mijloace.

Această cascadă descrie modul în care deșeurile naturale în apa sunt procesate în ecosistemele naturale. Și chiar într-un acvariu închis, această cascadă trebuie să fie stabilită și încurajată de hobbyistul. Amoniacul, nitrit și nitrați sunt principalele toxine biologice care apar într-un acvariu, astfel încât "ciclul" de azot trebuie să funcționeze eficient pentru a converti și elimina toate aceste produse secundare.

Într-un acvariu viu, această cascadă este stabilită în timp. De obicei durează până la trei luni înainte ca un nou acvariu să-și convertească complet deșeurile în nitrați. Metoda de stocare a noului dvs. acvariu încet în timp cu un pește mai mic, mai mic, este menit să permită bacteriilor de conversie a azotului să crească, să țină pasul cu creșterea treptată a materiei de deșeuri.

Amoniac

Ureea de pește și proteinele se transformă imediat prin bacterii (pasul 1) în amoniac. În condiții normale, amoniacul este un gaz incolor și picent, care este foarte toxic. Când amoniacul devine prea mare, este pentru că există prea multe pești în acvariu sau peștele sunt hrăniți mai mult decât au nevoie de supraviețuire sănătoasă. Dar într-un acvariu păstrat în echilibru, bacteriile numite "bacterii de fixare a azotului" vor mânca (oxidați) această amoniac (pasul 2), schimbându-l la nitrit (nit-rit).

Nitrit

Nitriții sunt cei mai frecvenți ucigași ai peștelui de acvariu, astfel încât aceștia sunt compușii pe care trebuie să ne păzim în ciclul de azot. Nitriții apar în acvariu prin oxidarea parțială a ionilor de amoniu. Bacteriile iubitoare de nitrite, apoi convertesc nitratul nitriteinto (Rata NIT) (pasul 3), făcându-l astfel în mod inofensiv.

Cel mai simplu pas în prevenirea acumulării de nitriți este de a alimenta cu ușurință, asigurându-vă că nu există prea multe animale în rezervor. În al doilea rând, efectuați în mod regulat o schimbare parțială a apei (care nu depășește 20% din volumul total) cu apă bine îmbăiată, nu apă de la robinet.

În al treilea rând, asigurați-vă că nu există prea multe animale vii totale în acvariu. Mulți care sunt noi la hobby-ul acvariului uită că, deși somnul, algele și melcii sunt "pește mai curat", fiecare produce încă deșeuri și adaugă la Nitritul total.

Nitrat

Nitrați sunt produsul final al oxidării compușilor de azot. În acvariu, nitrații sunt produse în principal prin defalcarea proteinei animale și a compușilor de amoniu. Exemple sunt urina, excrementele, produsele alimentare și rămășițele de pește mort, melci și frunze de plante.

Majoritatea peștilor tropicali de apă dulce și alți locuitori de acvariu sunt foarte toleranți la cantități mari de nitrați. Cu toate acestea, măsurile de precauție împotriva unei acumulări prea mari a nitraților includ hrănirea cu ușurință și doar având o populație mică de animale.

Plante

Deoarece folosesc în mod activ azot, plantele acvatice pot reduce foarte mult nivelurile de nitrați într-un acvariu bine ajustat, de asemenea. Într-un ecosistem natural, plantele îndepărtează și folosesc nitrați. Într-un sistem de rezervoare neplanificat, proprietarul rezervorului trebuie să facă eliminarea în această etapă finală a cascadei.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Ciclul de azot în acvariu