Folosind zonisamida pentru tratarea convulsiilor la câini

Aur retriever de dormit

Dacă ale tale câine sau pisica a fost diagnosticată cu epilepsie sau o altă tulburare de convulsii, medicul veterinar poate prescrie un medicament numit anticonvulsant pentru a reduce frecvența semnelor lor. Anticonvulsivanții tradiționali includ fenobarbital sau bromură de potasiu. În timp ce aceste medicamente sunt eficiente în tratarea convulsiilor, ele pot provoca efecte secundare nedorite. Există, de asemenea, restricții bazate pe specii sau prezența bolilor concurente (e.G. Bromura de potasiu nu este recomandată la pisici din cauza cauzării bolii căilor respiratorii). O opțiune alternativă anticonvulsivantă cu puține efecte secundare este zonisamidă.

Zonisamida este un medicament anticonvulsivant care nu are legătură cu alți anticonvulsivi utilizați în mod obișnuit tratarea câinilor și pisicile. Zonisamida poate fi utilizată singură sau în combinație cu fenobarbital și / sau bromură de potasiu. Acest lucru este util atunci când convulsii PET sunt controlate inadecvat cu acele medicamente. Zonisamida este, de asemenea, o alternativă pentru animalele alergice sau au efecte secundare grave față de alte medicamente anticonfuate.

Modalități de a lua zonisamida

Zonisamida poate fi utilizată de la sine sau combinată cu alte medicamente anticonvulsivante. Medicamentele tradiționale antiseziene pot provoca efecte secundare, inclusiv sedarea, neliniștea, pierderea coordonării, schimbările în sete și pofta de mâncare sau creșterea urinării, printre multe alte probleme. Pentru animalele de companie care nu pot tolera aceste medicamente sau pentru animale de companie Proprietari care nu doresc să riscă efectele secundare, zonisamida poate fi o opțiune viabilă.

Animalele de companie care primesc fenobarbital sau bromură de potasiu trebuie, de asemenea, să aibă niveluri sanguine ale acestor medicamente măsurate pentru a se asigura că primesc doza corespunzătoare. Cu zonisamidă, veterinarii nu sunt de acord cu privire la măsurarea nivelului sanguin. Unii veterinari cred că măsurarea nivelului sanguin de zonisamidă sunt importante pentru a evalua dacă doza este adecvată și nu se apropie de nivelurile toxice. Mulți se bazează pur și simplu pe semnele clinice și pe monitorizarea activității de convulsii pentru a determina eficacitatea dozei de medicație pentru animale de companie.

Efectele secundare ale zonisamidei

În timp ce zonisamida pare să fie relativ sigură pentru câini, este eficientă în controlul convulsiilor și este bine tolerat, nu avem studii pe termen lung care demonstrează siguranța și eficacitatea.Ca și în cazul celor mai multe medicamente anticonvulsivante, zonisamida poate provoca somnolență, incoordonare (pierderea controlului muscular) și un apetit deprimat la câini. De asemenea, poate provoca vărsături, diaree, pierderea apetitului și în cazuri rare, reacțiile cutanate, temperatura ridicată și tulburările de sânge.

Avertizare

Zonisamida este cunoscută că provoacă defecte de naștere la pui și nu trebuie administrat animalelor însărcinate sau care alăptează. De asemenea, nu trebuie administrat animalelor sensibile la medicamentele de sulfa.

Administrarea și doza de zonisamidă

Veterinarul dvs. va determina cea mai bună metodă de administrare și dozare pentru câinele dvs., luând în considerare cel mai bun rezultat și siguranța animalelor de companie. Cea mai comună formă a acestui medicament este într-o tabletă acoperită cu zahăr. Doza medie pentru un câine cu epilepsie este de 5 mg / kg administrată pe cale orală la fiecare 12 ore.

Sursă

Plumb, Donald C. Plumbul de droguri veterinare, ediția a 6-a ediție. John Wiley și Fii: SUA. 2016.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Zonisamidă. Bush Neurologie Veterinară, 2020

  2. Medicamente anticonvulsivante. Bluepearl Pet Hospital, 2020

  3. Podell, M. și colab. 2015 ACVIM Small Animal Declarație de consens privind gestionarea convulsiilor la câiniJurnalul de Medicină Internă Veterinară, vol 30, nu. 2, 2016, pp. 477-490. Wiley, DOI: 10.1111 / Jvim.13841

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Folosind zonisamida pentru tratarea convulsiilor la câini