Respirație rapidă în pisici

pisica stând pe un pat

Ați observat vreodată respirația pisicii dvs. în timp ce dormi? Dacă pisica dvs. respiră rapid, poate fi un semn al unei varietăți de Probleme De la stres la boli de inimă. Pisicile sunt, în general, subtile în arătarea semnelor de îngrijire a bolilor, astfel încât îngrijitorii de pisici trebuie să fie mai vigilenți pentru a observa simptomele precum respirația rapidă.

Ceea ce este respirația normală (rata respiratorie) într-o pisică?

În primul rând, trebuie să cunoașteți o rată de respirație sănătoasă (respirație) pentru o pisică, care este de 16 până la 40 de respirații pe minut când se odihnește calm sau de dormit. Respirațiile ar trebui să includă mișcări mici ale pieptului, dacă părțile pisicilor se mișcă o cantitate mare, acest lucru poate indica respirația muncită. Fiți preocupați dacă respirația pisicii dvs. este anormală. Aceasta înseamnă că este neobișnuit de lent, rapid sau zgomotos (are un sunet ridicat, dur sau fluier) sau pisica are dificultăți în respirație.

Pentru a măsura pisicile dvs. de odihnă rata de respirație, numărați numărul de respirații pe care pisica ta ia în timp ce dormi. O respirație constă în pieptul pisicii dvs. în creștere (inhalarea) și căderea (expirarea). Utilizați telefonul sau urmăriți-vă la timp 30 de secunde și numărați câte respirații apar în acea perioadă de 30 de secunde. Apoi, înmulțiți numărul de respirații pe care le-ați numărat de două pentru a obține numărul de respirații într-un minut.

Ceea ce este respirația rapidă în pisici?

Respirația rapidă (tahipneea) este o condiție serioasă care pune viața în pericol în care pisica respiră rapid datorită disfuncției sistemului respirator și / sau oxigenului redus. Există mai multe tipuri de tulburări de respirație care pot afecta pisicile, dar acest articol se va concentra pe respirația rapidă. La măsurarea ratei respiratorii a pisicii dvs., respirația rapidă ar fi definită ca ceva mai mare decât cel normal de 16 până la 40 de respirații pe minut. O pisică care este fierbinte, stresată sau activă poate prezenta respirație rapidă, dar acest lucru ar trebui să scadă după câteva minute. Dacă respirația nu scade sau se înrăutățește, este un simptom al unei afecțiuni grave care trebuie abordată imediat de către un medic veterinar.

Simptome de respirație rapidă în pisici

Numărarea respirațiilor pisicilor vă poate ajuta să indicați că pisica dvs. respiră rapid, dar există, de asemenea, o serie de alte semne care pot apărea progresiv în timp sau brusc în debut. Orice dificultate de respirație este o urgență medicală și necesită o atenție veterinară urgentă.

Semne de respirație rapidă în pisici

  • Robineți și căderea rapidă a stomacului sau a pieptului
  • Deschiderea respirației gurii (gâscă)
  • Tuse
  • Gagging
  • Respirația cu coatele lipind din corp
  • Respirație zgomotoasă
  • Letargie / oboseală
  • Culoare albastră la gingii
  • Respiratie dificila
  • Exercitarea intoleranței / reticenței de a vă deplasa

Cauze de respirație rapidă în pisici

Respirația rapidă în pisici este un simptom al unei varietăți de boli și leziuni și trebuie evaluată imediat de către medicul veterinar.

Unele cauze posibile includ:

  • Alergii
  • Anemie
  • Astm
  • Stres emotional
  • Efort
  • Boala de inima
  • Căldură
  • Durere
  • Efuzie pleurală (acumularea anormală a fluidului în cavitatea toracică)
  • Edema pulmonară (plămâni de umplere cu fluid)
  • Obiecte străine depuse în vânt sau alte obstrucții ale căilor respiratorii
  • Infecție respiratorie
  • Traume, expunere la toxine sau vătămare
  • Tumori în piept sau gât

Diagnosticarea respirației rapide în pisici

Dacă pisica dvs. respiră rapid, luați în considerare factorii care i-au determinat și le elimină din mediul pisicilor. Unii factori includ suferința emoțională și căldura. Dacă pisica voastră se potrivește din cauza căldurii, de exemplu, scoateți-le din căldură cât mai curând posibil și asigurați-vă că aveți apă disponibilă pentru ei. Dacă respirația rapidă continuă în ciuda eliminării posibilei cauze, solicitați atenție veterinară.

Veterinarul va efectua o examinare care să respecte modul în care pisicile voastre respiră, ascultând pieptul pentru dovezi sau anomalii cum ar fi un murmur de inimă sau fluid în plămâni, verificați culoarea gingiilor pisicilor pentru a indica dacă oxigenul este livrat eficient la organe precum și o examinare completă a întregului corp.

Veterinarul dvs. va efectua cel mai probabil teste de sânge pentru a verifica condițiile de boală subiacente și pentru a lua raze X și / sau ultrasunete pentru a examina plămânii și inima.

Dacă pisica dvs. se luptă să respire, tehnicianul veterinar sau veterinar vă poate lua pisica în zona de tratament imediat asupra voastră care sosește pentru a oferi oxigen și vă stabilizați pisica.

Tratamentul respirației rapide în pisici

Respirația rapidă este un simptom al unei probleme medicale subiacente, iar tratamentul variază în funcție de severitatea bolii și diagnosticului. Dacă pisica dvs. se luptă să respire, tehnicianul veterinar sau veterinar vă poate lua pisica în zona de tratament imediat la sosire pentru a vă stabiliza pisica. Aceasta va include furnizarea de oxigen, plasarea unui cateter IV pentru a administra medicamente de urgență și fluide intravenos.

În cazurile de efuziune pleurală, va fi efectuată o toracenteză pentru a elimina fluidul din piept, care va îmbunătăți respirația și va furniza medicului veterinar cu o probă fluidă pentru analiză. Dacă boala de inimă este o preocupare, odată ce pisica dvs. este stabilizată, raze X și o ecocardiogramă a inimii vor fi efectuate pentru a evalua dimensiunea și funcția inimii. Antibiotic și antiinflamatori vor fi prescrise în cazurile de boli infecțioase sau inflamatorii.

Dacă pisica dvs. este în suferință respiratorie, este mai bine să fii cât mai calm posibil. Dacă călătoriile sunt stresante pentru pisica dvs., medicul veterinar vă va putea să vă sfătuiască cel mai bine cum să vă transportați pisica.

Amintiți-vă că, dacă credeți că pisica dvs. prezintă respirație rapidă, în majoritatea cazurilor, aceasta este o urgență. Este întotdeauna mai sigur să vă evaluați animalul de companie la primul semn de respirație rapidă. Dacă pisica dvs. prezintă respirație rapidă care se rezolvă după câteva minute, păstrați un jurnal de detalii, inclusiv cât timp a durat, ceea ce se întâmpla înainte și după dată și data de a împărtăși cu medicul veterinar. Acest lucru vă va ajuta medicul veterinar să restrângă cauzele potențiale și să recunoască posibilele declanșatoare.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Restul ratelor respiratorii. Merck Manual veterinar

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Respirație rapidă în pisici