Studiu nou: câinii împărtășesc alimente cu prietenii lor, dar nu străini

Un studiu recent arată că un comportament odată considerat specific oamenilor există, de asemenea, la câini: actul altruist de a împărtăși alimentele.

Un studiu recent, efectuat la Institutul de Cercetare Messerli La Vetmei Viena arată că câinii împărtășesc cu bunăvoie mâncarea cu alții, chiar și în situații complexe. Studiul a concluzionat, de asemenea, că cu cât mai familiar un câine este cu un alt câine, cu atât este mai dispus să împărtășească.

Istoria teoriei

Această generozitate a fost mult timp considerată o trăsătură care avea numai de către oameni. Dar, în ultimii ani, știința a arătat că alte specii - cum ar fi cimpanzeii, șobolanii și acum câini - posedă, de asemenea, dorința de a împărtăși resursele. În acest studiu, sa concluzionat că doar simpla prezență a unui alt câine a făcut ca câinele cu alimentele mai generoase.

Echipa de cercetători care desfășoară acest studiu a demonstrat deja că câinii erau dispuși să împărtășească. Ei au folosit o sarcină de tragere a barului, care a permis ca câinilor să livreze tratamente câinilor partenere.

Dar acest experiment cel mai recent a avut o creare mai complexă a sarcinilor care a fost folosită pentru a confirma comportament prosocial în canines. Comportamentul prosocial este definit un comportament voluntar destinat să beneficieze altor.

Studiu: Câinii demonstrează caritate de bună voie

Ambele studii au concluzionat că câinii preferă să-și împărtășească mâncarea cu câini pe care îi cunosc deja pe câini care sunt străini pentru ei. Dar experimentul mai complicat a arătat că complexitatea sarcinii a afectat disponibilitatea cu care câinele a împărtășit mâncarea.

Concluzia finală a fost că metoda de livrare afectează rezultatul, iar livrarea alimentelor depinde de proximitatea socială (cât de bine știu câinii) decât oamenii de știință au presupus anterior.

LEGATE DE: Studiul arată de ce câțiva câini sunt mai independenți decât alții

Detalii despre studiu

În studiul anterior, câinii au trebuit să tragă o frânghie pentru a obține tratamentele. În acest studiu, au trebuit să se antreneze să recunoască jetoanele speciale "."La început, a fost doar un token, care a simbolizat o recompensă de mâncare pentru câine.

În timpul următoarei faze, un token stătea pentru a recompensa un câine partener, iar celălalt token a stat pentru că nu a recompensat câinele partenerului.

În experiment, au existat două incinte cu trei scenarii: un câine în fiecare incintă; un câine într-o incintă și un câine prezent, dar nu anexat; și câinele de testare rămas singur.

Câinii li sa permis să se răspândească pentru a nu se simți stresat în timpul studiului.

Concluzii surprinzătoare

Chiar și atunci când sarcinile erau complexe, câinii erau dispuși să rămână caritabili și să-și împărtășească mâncarea. Erau de 3 ori mai dispuși să-și împărtășească mâncarea cu câini familiari decât cu străinii. Rezultate similare au fost prezentate în cimpanzeii și copiii mici.

Interesant, studiul a concluzionat, de asemenea, că doar simpla prezență a unui câine partener a făcut fiecare câine de testare mai dispus să împărtășească. Când erau singuri, livrările de alimente pe care le-au efectuat au scăzut.

Acesta este un aspect cunoscut sub numele de facilitarea socială. Teoria facilitării sociale susține că oamenii (sau în acest caz, câini) acționează diferit în prezența altora decât acționează atunci când sunt lăsați singuri.

Cercetătorii speră să studieze acest aspect mai profund în experimentele viitoare.

Din ce în ce mai mult, învățăm că tovarășii noștri canini sunt mai mult ca noi decât ne-am imaginat. După milenii de co-evoluție între cele două specii, devine evident că împărtășim multe caracteristici, cum ar fi loialitatea, sacrificiul și așa cum știm acum, caritate.

Întrebarea care rămâne este: cine a învățat pe cine?

Citiți următorul: Câinii știu ce știu oamenii prin studierea privirii noastre

Referinţă:

  1. Rachel Dale, Mylène Quervel-Chaumette, Ludwig Huber, Gama Friederike, Sarah Marshall-Pescini. Diferențele și prosocialitatea sarcinii; Investigarea preferințelor prosociale ale câinilor PET într-o paradigmă a alegerii token. PLOS ONE, 2016; 11 (12): E0167750 DOI: 10.1371 / Jurnal.ponei.0167750
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Studiu nou: câinii împărtășesc alimente cu prietenii lor, dar nu străini