Studiul nou nu găsește nici o dovadă că câinii pot prezice cutremurele

Cei mai mulți dintre noi au auzit sau citesc despre câini și alte animale care se comportă ciudat înainte de un cutremur, proprietarii adesea presupunând animalele lor de companie pot prezice un cutremur. Dar oamenii de știință spun că nu este cazul.

Au fost numeroase povești, ca aceasta, și videoclipuri, ca aceasta, despre comportamentul curios al câinilor înainte de un cutremur. Deci, sunt animalele de companie capabile să simtă și câinii prezice cutremure înainte de a se întâmpla? De-a lungul secolelor, mulți proprietari de animale de companie au pretins că au mărturisit capacitatea câinilor de a ști când se întâmplă un cutremur. Un studiu recent, totuși, a afirmat că nu există câini de dovezi reale sau alte animale pentru această chestiune poate prezice cutremurele sau orice motiv ar avea acea abilitate.

Multe lucrări de revizuire cu privire la potențialul animalelor ca precursori de cutremur, dar, în cele mai bune cunoștințe, aceasta este prima dată când o abordare statistică a fost utilizată pentru a evalua datele.& # 8221;

În acest nou studiu, Experții de la Centrul de Cercetare Germană GFZ pentru Geosciences au analizat înregistrări ale dovezilor anecdotice și a mărturiilor. Ei au studiat datele în încercarea de a intra în inima problemei, descoperi că multe dintre aceste afirmații nu au bază științifică. Constatările lor au fost publicate în Buletinul Societății Seismologice din America.

Căutați indicii științifice

Autorul de studiu Heiko Woith a spus în comunicatul de presă că au trecut peste lucrările anterioare de revizuire pe comportamentele animalelor și cutremurele. Ei au aflat că majoritatea acestor studii nu au avut o abordare statistică. De fapt, cercetarea lor a fost prima care a condus o astfel de abordare prin combinarea tuturor detaliilor de la lucrările din speranțele de extragere a datelor cantitative.

Woith și echipa sa au acoperit 180 de studii care au avut 729 de rapoarte de animale de fermă, câini și alte animale de companie care se presupune că se manifestă comportamente ciudate în cel puțin 160 de cutremure. Ei au verificat fiecare detaliu în revendicări și au analizat, de asemenea, magnitudinea cutremurului, precum și în orice activitate a fost raportată. Experții au considerat, de asemenea, calitatea și integritatea publicațiilor care au raportat aceste afirmații.

Majoritatea datelor au provenit de la trei cutremure: în Nagano-Ken Seibu din Japonia în 1984, în L`Aquila din Italia în 2009 și în Darfield, Noua Zeelandă a trecut anul 2010. În afară de câini, afirmațiile au raportat, de asemenea, comportamente ciudate de la vacile, ovinele și alte animale de fermă.

De asemenea, citiți: Câinii au un sentiment de timp?

Nici o dovadă pentru a descoperi

Cainii pot prezice cutremure? Știința spune No

Cu toate acestea, Woith și echipa sa au observat câteva informații comune din aceste afirmații. Unii au spus că au observat comportamentul câinilor lor cu doar câteva secunde înaintea cutremurului, în timp ce alții au spus că au observat ciudarea în animalele de companie înainte de dezastrul natural.

În afară de faptul că cronologia comportamentelor ciudate ale animalelor a variat foarte mult, proprietarii de animale de companie au putut să urmărească ciudățenia doar o dată. Cercetatorii au spus ca orice date care s-ar putea sa fi calificat ca o pretenție substanțială și științifică a fost prea mică. Astfel, nu era de fapt nici o modalitate de a dovedi pretențiile.

Câini și capacitatea lor de auz

Animalele # 8220 pot simta valuri seismice & # 8212; ar putea p, s sau valuri de suprafață și # 8212; generate de Foreshocks. O altă opțiune ar putea fi efecte secundare declanșate de cele mai întăriri, cum ar fi schimbările în apele subterane sau eliberarea gazelor de la sol, care ar putea fi detectate de animale.& # 8221;

Aparent, se crede că câinii simțând un cutremur care vine din cauza capacității lor de auz. Ei pot presupune că auziți subteranul de măcinare că ar putea să-i facă anxios, așa că vor manifesta comportamente ciudate.

Psihologul Stanley Coren a făcut a studiu La tulburarea afectivă sezonieră în 200 de câini acum câțiva ani. Timp de șapte luni, proprietarii de animale de companie au raportat comportamentele lor la Coren pentru datele sale. Într-o zi, totuși, a venit datele în care a 6 ani.8 cutremur a avut loc în Pacificul Northwest.

Patruzeci și nouă la sută dintre câini au avut o anxietate înainte de apariția. Coren, totuși, a declarat că datele sale nu au putut încheia nimic pe baza unui singur eveniment observat. Deci, el nu poate oferi nici o dovadă că câinii au capacitatea de a prezice cutremurele.

Mai mulți oameni de știință debunând revendicări

Dar acest lucru nu este prima sau a doua oară oameni de știință au spus că nu există o bază reală pentru noțiunea că animalele pot simți un cutremur iminent, chiar ca povestiri ale comportamentelor ciudate ale animalelor de la Grecia antică. Mike blanpied de u.S. Ancheta geologică a spus Washington Post În 2010, că nimeni nu a demonstrat în mod clar presupusa abilitate specială a câinilor de a simți acest dezastru în avans.

Woith, cu toate acestea, a implicat în studiul recent că rumbling-ul pământului ar putea, într-adevăr, să declanșeze ceva la câini. Numai observațiile pe termen lung trebuie să fie făcute și comportamentul anormal al animalelor trebuie analizat cantitativ pentru a putea elabora o dovadă reală.

Citiți următorul: Câinele iubitor prezice sarcina proprietarului

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Studiul nou nu găsește nici o dovadă că câinii pot prezice cutremurele