Acum știm ce a folosit mayas cu câinii cu vârsta peste 2.500 de ani în urmă

Noul studiu a constatat că Maya a ridicat și a tranzacționat câinii pentru ceremonii, le-a păstrat ca gardieni și animale de companie și nu au diferențiat între rase.

Crescând, am folosit pentru a iubi jocul video Tomb Raider. În rata recentă a jocului, Lara Croft merge într-o lume a vechiului Maya și ceva mi-a prins ochiul - o mulțime de dușmani principali în joc au fost în jurul imaginii câinelui. Părea chiar să renunțe la impresia că Mayas a păstrat câinii ca gardieni.

Care m-au determinat să gândesc - au avut civilizațiile antice animale, la fel cum facem? Au avut grijă de animale? Și de ce au făcut asta - a fost doar pentru scopuri sacrifice sau au existat alte motive pentru care Maya ar alege să păstreze animalele?

Ori de câte ori ați citit cărțile de istorie și când vine vorba de câini în civilizațiile antice, se pare că Maya a avut în mod deosebit o mulțime de utilizare pentru ei, iar acum avem dovezi arheologice care să confirme acest lucru.

Mayas și câini Studiu de cercetare
Cercetător Ashley Sharpe Lab la Institutul Smithsonian. Credit: Sean Mattson, Smithsonian Institutul de Cercetare Tropical

Acest Noua cercetare Publicat în Procedura Academiei Naționale de Științe a constatat că comerțul cu animale se întâmplă de la 3000 de ani în urmă, în ceea ce este cunoscut ca perioada preclasică din istorie și arheologie. Maya nu a deținut câini că au găsit în mod aleatoriu rătăcirea vechea pustie - și-au crescut și le-au ridicat.

Unii dintre câinii lor au fost ridicați în scopuri pur ceremoniale. Alții păreau să servească ca câini de pază și animale de companie, exact în același mod ne păstrăm astăzi câinii noștri.

Oamenii de știință au efectuat analiza izotopică pe oasele de animale găsite la un loc din Guatemala din perioada preclasică de (700 - 350 B.C). Cercetările lor arată că câinii nu au câștigat popularitate cu creșterea culturii orașului, ci au fost rezidenți obișnuiți împreună cu oamenii în timpul civilizațiilor antice.

Bonele de câine Maya găsite în Ceibal Guatemala
Bonele de câine Maya au găsit la cele mai mici niveluri de două gropi din Ceibal, Guatemala. Credit: Ashley Sharpe, Smithsonian Institutul de Cercetare Tropical

O altă descoperire interesantă a fost aceea că Maya își hrănea câinii în cea mai mare parte cu porumb și resturi de masă. Spre deosebire de alte rămășițe ale animalelor - care par să fi fost folosite pentru sacrificiile animalelor - unii dintre rămășițele câinilor arată că prietenii cu patru picioare au participat, de asemenea, la ritualuri de vânătoare.

LEGATE DE: Cele mai vechi rase de câine vechi

Chiar și atunci când sunt utilizate în sacrificiu, câinii au fost considerați un rol important în ritualurile maya. Ele erau adesea asociate cu noi începuturi și un nou început, motiv pentru care au fost executate în cea mai mare parte în timpul noilor ani. Un alt fapt interesant este că Maya a avut nouă cuvinte întregi care pot fi interpretate pentru a însemna și # 8220; câine & # 8221;. Deci, ei nu au diferențiat cu adevărat între diferite rase de câini; Pentru ei un câine a fost pur și simplu un câine.

Cercetarea arheologică arată că Trei rase distincte de câine pot fi identificate din rămășițele: câinele înfricoșător, câinele fără păr și - care este acum considerată dispărută - Câine cu picioare scurte. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că Maya a folosit pentru a se deplasa cu câinii lor, care este una dintre primele dovezi privind modul în care caninii au fost aduse în anumite părți ale lumii.

 "Aceasta este prima dovadă din America de câini care se mișcă în jurul peisajului.& # 8221;

Deci, a fost decizia lui Mormb Raider de a le include ca dușmani în lumea interlopă o greșeală istorică? De fapt, foarte departe de ea! În literatura maya, câinii au fost, de asemenea, considerați a fi protectorii lumii interlopă și, din moment ce complotul povestii se referă îndeaproape de Lara, aflând mai mult despre mitologia maya a morții, au trecut mai sus și dincolo de a-și face cercetările.

Nu numai că este jocul istoric precis, dar, de asemenea, ne-a ajutat să aflăm mai multe despre câini și Maya. Deseori credem că domesticirea câinilor nu a existat atât de departe în unele dintre culturile mai puțin cunoscute, dar noua cercetare iese să ne dovedească greșit la fiecare dată.

Citiți următorul: Arborele evolutiv al câinilor a fost în cele din urmă cartografiat

Referința studiului:

  • Ashley E. Sharpe, Kitty F. Emery, Takeshi Inomata, Daniela Triadan, George D. Kamenov, John Krigbaum. Cele mai vechi dovezi izotopice din regiunea Maya pentru managementul animalelor și comerțul pe distanțe lungi la locul lui Ceibal, Guatemala. Procedurile Academiei Naționale de Științe, 2018; 201713880 DOI: 10.1073 / PNAS.1713880155
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Acum știm ce a folosit mayas cu câinii cu vârsta peste 2.500 de ani în urmă