Pancreatită la pisici

Maine Coon pe un braț scaun

Pancreatita afectează un organ intern numit pancreasul. Această condiție poate afecta oamenii, câinii și chiar pisicile și nu este doar dureroasă, ci poate fi amenințarea vieții. Încă nu știm despre pancreatită în pisici, dar din fericire, baza de cunoștințe a comunității veterinare a crescut de-a lungul anilor, deci există lucruri pe care le putem face pentru a preveni și a trata această boală.

Ce este pancreatita?

Pancreatita este o afecțiune sau o boală a pancreasului care înseamnă literalmente inflamația pancreasului. Această inflamație duce la o varietate de probleme care în cele din urmă provoacă dureri și probleme digestive la pisici.

Pancreasul stă în cavitatea abdominală a unui corp de pisică lângă stomac. Este un organ subțire, lung, care este roz în culoare. În mod normal, asistă în procesul digestiv prin producerea diferitelor enzime, precum și hormoni care ajută la reglementarea insulinei. Dacă o pisică are pancreatită, aceste funcții normale pot fi afectate și pot apărea și probleme secundare din alte părți ale abdomenului. Problemele secundare comune includ probleme cu vezica biliară, ficatul și intestinele, datorită apropierii apropiate a acestor organe la pancreas.

În mod tipic, pancreatita este menționată fie ca acută, fie cronică, respectiv, ceea ce înseamnă că a apărut rapid și apoi durează zile sau a durat luni sau uneori ani. Pisicile experimentează de obicei pancreatita acută și această inflamație determină probleme cu funcțiile regulate ale pancreasului. Unele pisici care se confruntă cu o pancreatită acută vor avea, de asemenea, flare-up-uri regulate de pancreatită, care este apoi menționată ca pancreatită cronică.

Simptomele de pancreatită la pisici

La pisici, pancreatita poate provoca o varietate de simptome.

  • Durere abdominală - Dacă pisica ta are durere abdominală sau burtă, poate striga, Hiss, sau încercați să scăpați dacă încercați să o luați sau să par să aveți dificultăți de a vă face confortabil atunci când vă culcați. Veterinarul tău poate simți, de asemenea, pisica ta tensionată dacă există un loc sensibil sau dureros atunci când simt burta pisicii tale.
  • Vărsături - O pisica poate vomita din mai multe motive și pancreatita nu este o excepție. Vărsăturile pot apărea datorită durerii abdominale sau a problemelor digestive secundare pancreatitei.
  • Pierdere în greutate - Pisicile cu pancreatită pierde, de obicei, în greutate din cauza celorlalte simptome, cum ar fi vărsături, diaree și anorexie.
  • Letargie - La fel ca atunci când nu ne simțim bine și nu suntem foarte activi, o pisică cu pancreatită va fi adesea letargică și nu vrea să se miște foarte mult.
  • Diaree - Deoarece pancreatita afectează pancreasul și pancreasul joacă un rol important în digestie, pisicile cu pancreatită de multe ori experiența diareei.
  • Deshidratare - Dacă o pisică cu pancreatită este letargică, este posibil să nu vrea să bea multă apă și, de asemenea, au diaree. Combinația acestor două lucruri poate duce rapid la deshidratare.
  • Febră - Dacă există inflamație în pancreas, o pisică va avea adesea o temperatură a corpului ridicat.
  • Anorexie - O pisică care nu se simte bine, are dureri abdominale, și este vorba de obicei, nu vrea să mănânce foarte mult.
  • Moarte - Acest lucru este, desigur, un răspuns extrem la pancreatită, dar dacă un atac de pancreatită acută este suficient de sever, poate fi mort la o pisică.

Cauzele pancreatitei la pisici

În mod surprinzător, foarte puțin este cunoscut despre pancreatită la pisici. În alte specii, pancreatita apare atunci când enzimele digestive (amilază, lipază, protează etc.) că pancreasul produce sunt activate prematur. Aceste enzime sunt de obicei activate în intestinul subțire după ce călătoresc din pancreas prin conducta pancreatică, dar cu pancreatită, aceste enzime digestive puternice sunt activate în pancreas mai devreme decât ar trebui să fie. Acest lucru duce la pancreasul în sine fiind digerat, în loc de alimentele din intestinele mici și cauzează inflamație, precum și celelalte simptome. De asemenea, poate apărea cu trauma fizică la pancreas. În pisici, totuși, nu există o cauză definitivă cunoscută a pancreatitei.

Diagnostic

În afară de simptomele fizice, pancreatita la pisici este, de asemenea, diagnosticată cu ajutorul testelor de sânge. Numărul de celule albe din sânge, numărul de celule roșii din sânge, testele de funcționare a organelor și un test specific numit Testul de imunoreactivitate a lipazării de lipaze felinei (FPLI) sunt de obicei efectuate. Razele X și ultrasunetele pot fi de asemenea recomandate de medicul veterinar.

Poate fi dificil să se diagnosticăm o formă ușoară de pancreatită într-o pisică. Se crede că multe pisici cu pancreatită cronică merg adesea nediagnosticate din cauza acestei dificultăți.

Tratament

Tratamentul veterinar este necesar dacă o pisică are o pancreatită acută. Pentru a permite pancreasul să se odihnească și să se vindece, vor trebui să se oprească alimentele orale, astfel că va trebui să înceapă terapia IV. Antibioticele și medicina de durere vor fi, de asemenea, administrate alături de alte medicamente pentru a trata simptomele specifice ale pisicii. Majoritatea pisicilor vor fi spitalizate timp de mai multe zile, în timp ce aceste tratamente sunt administrate. Alimentele orale vor fi reintroduse încet deoarece pisica dvs. începe să se simtă mai bine și simptomele de pancreatită rezolvă.

Dacă pisica dvs. are o pancreatită cronică, poate să experimenteze flare-up-uri de simptome care pot fi suficient de rele pentru a solicita intervenții veterinare. Aceste flare-up-uri pot avea nevoie, de asemenea, la domiciliu, îngrijire simptomatică, cum ar fi Gestionarea vărsăturilor, Fluidele de la seringing și administrarea medicamentelor orale.

Este pancreatita contagioasă?

Chiar dacă nimeni nu știe exact de ce apare pancreatita, știm că pancreatita nu este o boală contagioasă. Acesta nu este ceva ce trebuie să vă faceți griji cu privire la un alt animal de companie sau de contractarea dvs.

Cum de a preveni pancreatita în pisici

Pancreatita este o boală dureroasă și dăunătoare, deci dacă există lucruri care pot scădea șansele de a se întâmpla în pisica dvs., este o idee bună să urmați aceste instrucțiuni. Deoarece nimeni nu știe ce este cauza exactă a pancreatitei, medicul veterinar va fi cea mai bună persoană care va oferi sugestii cu privire la ceea ce are nevoie de pisica dvs. specifică pentru a reduce probabilitatea de pancreatită. Acestea pot sugera o dietă sau un supliment specific care sa dovedit a sprijini sănătatea pancreatică la pisici sau la Păstrați pisica la o greutate corporală ideală.

Pancreatita cronică, spre deosebire de pancreatita acută, sunt ceva pe care ar trebui să-l puteți gestiona și de a controla, totuși. Urmăriți orice semne de modificare a consumului de alimente, a activității și a mișcărilor intestinale dacă pisica dvs. a fost diagnosticată anterior cu pancreatită. Dacă pisica dvs. începe să vadă sau să prezinte disconfort abdominal, atunci ar trebui să contactați imediat medicul veterinar pentru a evita alte complicații ale diabetul zaharat și insuficiența pancreatică exocrină. Ambele boli pot fi cauzate de pancreatită necontrolată, cronică la pisici datorită daunelor aduse pancreasului.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Tulburări ale pancreasului la pisici. Merck Manual veterinar

  2. Pancreatită felină: gravă. Cornell Feline Health Center

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Pancreatită la pisici